KAKO JE 'PALA' EKIPA NARKOBOSA IZ BIH? Cezar je cijelu operaciju vodio iz zatvora u Rimu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Svi dostupni osumnjičenici u najnovijoj međunarodnoj akciji policije i USKOK-a protiv navodne skupine krijumčara droge i oružja, predvođene Dinom Muzaferovićem zvanim Cezar, u poslijepodnevnim satima u srijedu ispitani su na USKOK-u, no nije poznato kako su se branili. Od ukupno dvadesetak osoba koje policija i USKOK sumnjiče za pripadnost grupi, u srijedu ih je u Hrvatskoj uhićeno osam, dok su ostali ili od ranije u zatvorima, ili su pak nedostupni hrvatskom pravosuđu. Neki su, kako neslužbeno doznajemo, uhićeni u Sloveniji i Hrvatska će tražiti njihovo izručenje. Muzaferović se nalazi u zatvoru u Rimu, budući da je Italiji izručen početkom ove godine iz Njemačke zbog izdržavanja kazne zatvora, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cezar na vrhu kriminalne skupine

Više osoba uhićeno je u srijedu ujutro širom Hrvatske u sklopu međunarodne policijske akcije razbijanja kriminalne skupine koja se sumnjiči za krijumčarenje više od 100 kilograma kokaina i heroina te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenje vojnog vatrenog oružja i eksploziva. Policija sumnja da je na čelu osumnjičene zločinačke bande Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše, koji je trenutačno na odsluženju zatvorske kazne u Rimu, nakon što je krajem prošle godine izručen iz Njemačke u Italiju.

Uhićenja su se odvijala paralelno s uhićenjima Muzaferovićevih navodnih suradnika u nekoliko zemalja, među kojima su BiH, Belgija, Italija, Nizozemska, Slovenija i Njemačka, a u akciju su također uključene Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) i Europol dok hrvatska policija koordinira akciju. Jučer ujutro na području Zagreba, Rijeke i Siska pretraženo je desetak stanova i poslovnih prostora, uključujući garaže i tajna skladišta u kojima je proteklih mjeseci bila skladištena droga koju su osumnjičenici navodno prevozili širom Europe i zatim je prodavali.

Specijalni bunkeri

Pretražene su i prostorije autoprijevozničkog obrta čijim se kamionima droga, prethodno skrivena u specijalno izrađenim bunkerima, prevozila. Osumnjičenike, među kojima je nekoliko hrvatskih državljana, ali i državljana BiH i Slovenije, tereti se da su u proteklih godinu i pol iz Nizozemske prevezli više od 20 kilograma kokaina, iz Turske više od 80 kilograma heroina te iz Crne Gore 100 kilograma hašiša.

Drogu su uglavnom kamionima, ali i osobnim automobilima prevozili preko Zagreba i za hrvatsko narkotržište, ali i za tržišta Njemačke, Slovenije i Švicarske, a policija je tajnim nadzorom uspjela detektirati samo nadimke njihovih dobavljača - poput "Hasana", "Marokanca", "Tamera" i "Rotterdama." Inače, Muzaferović je otprije na Interpolovoj tjeralici BiH gdje je sredinom 2021. osumnjičen u sklopu akcije "Escobar" za organizaciju velikih plantaža marihuane te njezino krijumčarenje u zemlje EU.

Likvidacija svjedoka

Nedugo nakon pokretanja akcije "Escobar", tužiteljstvo BiH dobilo je svjedoka pokajnika Eldina Ćerimovića koji je na suđenju trebao svjedočiti protiv Muzaferovića i ostalih. No, u svibnju prošle godine Ćerimović je likvidiran u Velikoj Kladuši, a ubojice su mu dok je išao na posao, prišli automobilom i u njega ispucali nekoliko metaka i zatim ga pregazili automobilom. Premda nitko nije službeno osumnjičen za njegovo ubojstvo, tužiteljstvo i policija BiH njegovu smrt dovode u vezu upravo s njegovom pokajničkom ulogom u predmetu protiv Muzaferovića.

Iako se o tome nije izvještavalo, hrvatska policija nekoliko je puta imala bliske susrete s Muzaferovićem koji je živio na području Zagreba, ali i s njegovom suprugom, inače Slovenkom, zbog čega se u Hrvatskoj protiv njih još vode postupci. Prvi su put zajedno bili uhićeni u jednome stanu u Španskom u ljeto 2019., a kod Muzaferovića je policija pronašla tri pištolja sa streljivom te manju količinu droge, piše Jutarnji.

U rujnu prošle godine, pak, u zagrebačkom naselju Srednjaci u akciji policije u kojoj je bila angažirana i Antiteroristička jedinica Lučko uhićen je Edin Balić, jedan od Muzaferovićevih suoptuženika iz predmeta Escobar i navodno njegov blizak suradnik. Kod Balića su pronađeni kokain, marihuana, heroin te gotovo 2000 metaka, kao i detonator za eksploziv, a u tijeku je njegovo izručenje BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dino Muzaferović lišen je slobode već više od pola godine i u zatvoru je u inozemstvu pa je nejasno kako će se održati optužbe da je on do jutros upravljao navodnom zločinačkom organizacijom'', rekao nam je odvjetnik Tihomir Mišić koji zastupa Muzaferovića u drugome postupku.

Osim Muzaferovića, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u ovoj akciji je osumnjičen A. I. iz Bileće koji je krajem prošle godine u BiH bio osumnjičen kao dio dilerske grupe koja je u ožujku prošle godine ubila načelnika kriminalističke policije u Prijedoru, Radenka Bašića. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, policija i USKOK koristili su u sklopu ove akcije tzv. posebne dokazne radnje, odnosno uz sudske naloge tajno su snimali telefonske razgovore osumnjičenika, ali i tajno ozvučili i snimali prostorije koje su osumnjičenici koristili za pretovar droge.

S druge strane, tijekom istrage je utvrđeno i da su osumnjičenici ponekad koristili enkriptirane mobitele tako da će se cjeloviti sadržaj komunikacije možda tek otkriti kad se pretraže zaplijenjeni mobiteli.

Vezani članci