Josipović: Hrvatska će pomoći BiH, ali za ulazak u EU potrebno je ispuniti brojne uvjete

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Od vas će se vjerovatno tražiti čak i više nego što se od nas tražilo", kazao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u večerašnjoj emisiji "Invervju 20" BHT 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je izrazio uvjerenje da će se, i na putu prema Europi, pokazati da BiH u Hrvatskoj ima prijatelja.

Upitan za ocjenu regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti kaže da „postoje neki dobri pozitivni trendovi, ali i situacije koje nisu onakve kakve bismo željeli."

"Dobro je da smo u stalnim međusobnim kontaktima. Rješavamo mnoga otvorena pitanja pa i ona vrlo osjetljiva iz vremena rata - pitanja nestalih, izbjeglica i imovine, otvara se i jača gospodarska suradnja s praktično svim zemljama, barem gledano iz ugla Hrvatske.

S druge strane, možda neke aktivnosti ne idu onako kako bi to bilo poželjno, te možda premalo razgovaramo o još većoj gospodarskoj suradnji ili o zajedničkoj europskoj budućnosti", kazao je.

Misli da je za unaprjeđenje odnosa država u regiji važan osjećaj odgovornosti za izgovorenu riječ, te da „svaka kriva rečenica u ovim osjetljivim uvjetima, ipak još postratnih događanja, može utjecati na odnose u regiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako od nas mora znati da jednom svojom dobrom i kvalitetnom rečenicom može otvoriti vrata prijateljstva s mnogima, kao što ih može i zatvoriti", kaže on.

Za hrvatskog predsjednika važno je da se šire veze i kontakti među ljudima „jer ovaj prostor, bez obzira na činjenicu da imamo svoje države i da smo ponosni na to, ne znači da u susjedima nemamo drage prijatelje".

Fena

Vezani članci