Iz Mosta su poručili...

Vidi originalni članak

Iz Mosta su danas poručili da razgovore sa SDP-om i HDZ-om nastavljaju idući tjedan. "Most ima sigurnih 16 zastupnika, nema nikakvog raspada, svi ostaju. Dvije zastupnice još nisu odlučile i ne znaju što da rade jer nisu znale što se događa", istaknuo je njihov novi glasnogovornik Nikola Grmoja.
Riječ je o dvjema zastupnicama iz I. izborne jedinice - Gordani Rusak i Ireni Petrijevčanin Vuksanović. Na toj listi prvi je bio Drago Prgomet, pa Grmoja kaže da one osjećaju nekakvu odgovornost i prema njemu. "Zbunjene su jer ni one nisu znale za njegove pregovore s Milanovićem. A sada je na njima da odluče hoće li vratiti mandat, prikloniti se njemu kao nezavisne zastupnice ili pak Mostu. To je na njemu, kao i na njima, imaju apsolutnu slobodu da učine što smatraju da je ispravno i u redu", kaže Grmoja.
Tijekom vikenda će se nastaviti konzultacije unutar Mosta. Grmoja kaže kako je sve ovo što se pojavljuje u medijima dio pritiska koji vrše SDP i HDZ.
- Imam osjećaj da više sada PR agencija radi za njih i da Alex Brown i dalje vuče konce, jer silan je pritisak prema nama, a prošlo je pet dana od izbora. Kada su Sanader ili Milanović imali puno komotniju situaciju, trebalo im je gotovo mjesec dana za sastavljanje vlade. A sada se vrši pritisak i nas se optužuje da ne želimo preuzeti odgovornost, iako smo mi jedini izišli s konkretnom ponudom i prema HDZ-u i prema SDP-u i jasno rekli da želimo preuzeti odgovornost i ući u izvršnu vlast, ako je to potrebno. Naravno da ne možemo nešto jednostrano zahtijevati i uvjetovati, nego ćemo se u zajedničkim razgovorima dogovarati oko svega. A komentatori ili analitičari koji navijaju za jednu ili drugu veliku stranku, pa nas guraju u krilo HDZ-a ili SDP-a, optužuju nas za neodgovornost. A upravo smo mi pokazali odgovornost, a ovo što nam rade, gdje nas Karamarko ipak treba u paketu, a Milanović nastoji razbiti Most nekakvim spletkama - to ne znači da ćemo se mi uvrijediti i nećemo nastaviti razgovore.
Nama je Hrvatska i provođenje ovih reformi, za razliku od Karamarka i Milanovića, na prvom mjestu. A njima je, prema ponašanju koje sada vidimo, isključiv interes da ostanu na pozicijama u svojim strankama - zaključuje Grmoja.
"U ozbiljnoj smo situaciji. Želimo da se Most konsolidira i da nastavimo razgovore. Nastavak razgovora očekujemo vrlo skoro", tek je kratko jučer poručio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Rječitiji nije bio ni glavni tajnik Milijan Brkić, ističući da ta stranka ima "sustavan pristup" tome.
Jučer poslijepodne svi zastupnici SDP-a okupili su se na Iblerovu trgu, a razlog je navodno skupljanje potpisa s kojima će Zoran Milanović doći na prve konzultacije k predsjednici. Potpise će paralelno skupljati i njihovi partneri, a potom će se tražiti i potpisi podrške svih ostalih koji su spremni podržati Milanovića za mandatara. U SDP-u navodno računaju da će do ponedjeljka imati od 65 do 70 potpisa, što bi uključivalo IDS, osam predstavnika manjina, Radimira Čačića... Zastupnici manjina sastat će se, pak, u ponedjeljak, kada bi trebali donijeti odluku komu će se prikloniti. Naime, zbog ponavljanja izbora na sedam biračkih mjesta, dva manjinska zastupnika još nisu sigurna u svoje mandate. Zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas čeka potvrdu mandata, kao i zastupnica iz albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, koja je osvojila tek nekoliko glasova više od svog suparnika. Neki od njih već su se sastali s Milanovićem i Vesnom Pusić. Same konzultacije koalicijskih i stranačkih čelnika kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović trebale bi početi tek nakon objave konačnih rezultata izbora, ali navodno i nakon obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BEZ PROMJENA PRIJETI BANKROT

Ekonomski strateg Mosta Ivan Lovrinović na skupu Hrvatskog društva ekonomista rekao je da je njihov prvi razgovor s HDZ-om i SDP-om bio upoznavanje, a da će se više o sadržaju i potrebi reformi tek razgovarati. "SDP i HDZ su provodili 20 godina isti model ekonomske politike, kao jaje jajetu, i zato ih treba prisiliti da reforme provedu. To samo može netko treći, a to je Most", kaže. Dodaje da Most sebe vidi jedino u budućoj vlasti, jer ne mogu nekomu dati popis reformi pa sjediti u Saboru i gledati hoće li ih i kako oni provoditi. Inzistiraju na pet ključnih reformi: monetarnog sustava, poreznog sustava, pravosuđa, javne uprave i javnih poduzeća. "Ako se to ne provede, postoje najbolji izgledi da Hrvatska u 2017. bankrotira, posebno ako se kamatne stope u SAD-u podignu, za što postoje signali", kaže Lovrinović. Protivi se devalvaciji kune, a što se tiče mogućih novih izbora, kaže, sve je moguće.

 

Vezani članci