Hrvatski turistički radnici: Definitivno, fale nam bh građani!

Vidi originalni članak
...bh građani, uvjerila se ekipa Dnevnog avaza, i to u špici sezone.Već na novootvorenom graničnom prijelazu Bijača - Nova Sela, za koji smo se odlučili umjesto najfrekventnijeg na jugu zemlje Doljana, prilično smo se iznenadili, jer je naš automobil bio jedini putnički.

Prazne sobe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako smo imali problema s otvaranjem prtljažnika, hrvatski graničari, odnosno carinici su nas ljubazno upozorili da otklonimo kvar kako bismo izbjegli neugodnosti te nam zaželjeli ugodan boravak u Europskoj uniji.

No, dolaskom na naše prvo odredište Gradac, omiljenu destinaciju bh građana, zatekli smo puste plaže. Čak su i neke bašte kafića uz plažu bile zatvorene!

Pokraj ceste mještanin Vilim Jurec u rukama drži veliki komad kartona na kojem piše: "Apartmani". Užasnut je, kako nam kaže, ovogodišnjom sezonom, odnosno činjenicom da nema gostiju iz BiH.

- Ovako je od samog početka. Katastrofa! Praznih soba je napretek. Ja imam agenciju, a preko nje dva gosta u kući! Stoga sam se odlučio za ovaj natpis. Nema Bosanaca i Hercegovaca! Ovo je nekad bila bosanska Opatija, a vidite sada. Pustoš. Veliki problem. Ostaje nam samo nada da će biti bolje - kazao nam je Jurec, ne pristavši da ga fotografiramo.

Njegovo objašnjenje o tome zbog čega u Gradcu nema bh.. državljana je jednostavno: "Problem je u putovnicama! Ljudi se još nisu snašli sa svim tim ".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa bolja situacija nije bila ni u Zaostrogu, gdje je mjesta na plaži iu hladovini bilo napretek. Na parkiralištu su na automobilima dominirale registarske oznake iz Poljske i Češke.

Tu smo zatekli Sarajliju Muhidina Karića koji je čitao "Dnevni avaz". I on nam je potvrdio činjenicu da bh gostiju vrlo malo ima.

- Nema narod para, ai ramazan je. Ja sam, jednostavno, uhvatio priliku da dođem. Supruga i ja plaćamo privatni smještaj i to znatno povoljnije nego lani, kada sam, također, bio u Zaostrogu. Uzeli smo apartman za 25 eura. Što se tiče hrane i pića, sve je ostalo na istoj razini kao i prošle godine - ispričao nam je Karić, dodavši da većina bh građana ne ljetuje na Makarskoj rivijeri zbog činjenice da im sada, umjesto osobne karte, treba biometrijska putovnica.

Prodavačica u "Tiskovom" kiosku u Zaostrogu Zlata rekla nam je kako ne vjeruje da će se situacija iu sljedećem mjesecu, kada su u pitanju bh gosti, popraviti.

Kako je pojasnila, prema reakcijama bh građana uvidjela je da su "ogorčeni na nas".

Sličnu sliku zatekli smo iu Živogošću i Drveniku, gdje nas, ipak, mještani uvjeravaju da 30 posto gostiju čine Bosanci.

- Istina, prednjače Poljaci i Česi, ima nešto i Nijemaca, ali i Bosanaca. Mada su ramazan i Unija svoje učinili - kazao nam je jedan ugostitelj u Drveniku.

Negativni odgovori

U Tučepima, gdje se tradicionalno s pravom hvale uređenim plažama i pristojnom ponudom, situacija je nešto drugačija. Ipak, na velikom parkiralištu uočili smo samo tri automobila s bh tablicama. Na glavnoj plaži ima kupača, ali na ostalim slabo.

- Definitivno, fali bh. građana - kaže nam Dijana Visković iz Turist-biroa u Tučepima i priznaje da je sezona slabija nego prošle godine.

Kako nam je kazala, prema podacima privatnih iznajmljivača, trenutno ima gostiju iz Sarajeva, Tuzle i Doboja, a iznijela je i svoje mišljenje da je propaganda učinila svoje.

- Obavezno pitamo naše goste koji nam dođu iz BiH da li su im na granici tražili sto eura po danu. Zaista to pratimo i, uglavnom, dobivamo negativne odgovore, ali TV i tisak su učinili svoje. Međutim, izgleda i da se sve sastalo: od Unije, putovnica, ramazana do ekonomske krize - rekla nam je Visković.

U prelijepo uređenoj suvenirnici u Tučepima ponuda je vrlo bogata, ali kupaca nema. Kako nam je kazala vlasnica, gosti skoro ništa ne kupuju.

- Što da vam kažem. Posao ništa ne ide. Takav je da za dan pročitam dvije knjige od po 300 strana. Mislim da sam vam sve rekla - iznijela nam je ona.

Pri povratku smo se odlučili na granični prijelaz Crveni Grm. Slika identična onoj s Bijače.

Kava - 15 kuna!

I u jednoj od mjenjačnica u Gradcu nam je ljubazna uposlenica potvrdila kako je evidentno da nema bh građana. S druge strane, pojedini ugostitelji su, vjerovatno, manjak gostiju naumili kompenzirati povećanjem cijena, pa je tako obična espresso kava u jednom objektu koštala čak 15 kuna!

Vezani članci