Film Sve je bio dobar san 18. studenoga premijerno na HTV-u

Vidi originalni članak
Film govori o Jeanu-Michelu Nicolieru, francuskom dragovoljcu koji je došao braniti Vukovar. Iako nije imao nikakve veze s Hrvatskom, osjetio je potrebu pomoći Hrvatima. Mučki je ubijen na Ovčari, a njegovi posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni. Film se prikazuje s početkom u 20.10h.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac ‘Sve je bio dobar san' proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti. Pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile. Film koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.

 

Film je nagrađen nagradom Grand Prix, Nagradom za najbolju režiju i Nagradom za najbolju glazbu na festivalu Trsat u Hrvatskoj. Na međunarodnim festivalima bio je nominiran za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Author's Documentary u Francuskoj te je nagrađen nagradom za najbolji dokumentarac na festivalu Beyond the Borders u Grčkoj. Jedan od najvećih i najuglednijih filmskih festivala za dokumentarne filmove IDFA u Amsterdamu uvrstio je ovaj dokumentarac u prestižni program najboljih europskih dokumentarističkih ostvarenja pod nazivom Docs for Sale.

Redatelj: Branko Ištvančić
Scenarist: Branko Ištvančić, Silvio Mirošničenko
Producent: Zvonko Milas, Antun Ivanković, Irena Škorić
Produkcijska kuća: Udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruga dr. Ante Starčević - Tovarnik, Udruga ArtizanaHrvatsk
Direktor fotografije: Robert Krivec, Darko Krakar, Tomo Sabljić, Tomislav Kučić, Joakim Erdelji
Montaža: Silvije Magdić, Branko Ištvančić
Glazba: Dalibor Grubačević

Vezani članci