PAO POTPIS Za mikrobiznise na području Mostara 168 000 KM

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Fondacija 'Mozaik' i Grad Mostar potpisali su danas u Gradskoj vijećnici Memorandum o suradnji kojim 'Mozaik' i Grad Mostar potvrđuju da će partnerski doprinijeti razvoju Programa Omladinske banke u Gradu Mostaru uključujući i podršku mikrobiznisima mladih, te razvoju društvenog poduzetništva mladih, investiranju u razvoj prototipa i pokretanju društvenih biznisa kroz Startup studio u razdoblju od 21.5.2021. – 31.12.2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Memorandum su potpisali Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i direktor Programa Omladinske banke Željko Pauković, a zajednički fond koji osiguravaju 'Mozaik' i Grad Mostar ovim Memorandumom iznosi 168.000 KM.

Program Omladinska banka omogućava mladima da prepoznaju društvene probleme u svojim zajednicama i rješavaju ih kroz društvene projekte na teritoriji Grada Mostara uz monitoring i podršku Odbora Omladinske banke Mostar, Grada Mostara i 'Mozaika'.

Prema ovom Memorandumu 'Mozaik' je odgovoran za uspostavljanje strukture i definiranje uloge članova i članica Odbora Omladinske banke Mostar, organizaciju treninga za članove i članice Odbora Omladinske banke Mostar, podrška Odbora Omladinskoj banci Mostar selekcije, monitoringa i promocije društveno korisnih projekata i mikrobiznisa. 

Te aktivnosti će se provesti u suradnji s imenovanim koordinatorom iz Grada Mostara. Grad Mostar će također omogućiti podršku u stvaranju poticajnog okruženja za razvoj društvenog poduzetništva za mlade uključujući i društvene biznise koji su osnovani na teritoriji Grada Mostara, navedeno je iz Ureda za informiranje Grada Mostara.

Fond Omladinske banke za financiranje društveno korisnih projekata neformalnih grupa mladih u razdoblju 2021-2024. godine će iznositi 48.000 KM. 'Mozaik' će osigurati iznos od 19.200 KM, a Grad Mostar će osigurati iznos od 28.800 KM. Očekivani broj projekata koji je moguće podržati je 32 (maksimalni iznos podrške po projektu iznosi 1.500 KM, a podržani projekti mogu biti u iznosu od 500 KM do 1.500 KM). Projekte realiziraju neformalne grupe mladih koji imaju do 10 članova uzrasta od 17 do 35 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fond za podršku mikrobiznisima mladih u razdoblju 2021-2024. godine iznosit će 96.000 KM, 'Mozaik' će osigurati sredstva u iznosu od 48.000 KM i partnerski Grad Mostar 48.000 KM. 

Grant podrškom do 2.000 KM godišnje omogućit će se financiranje jednog novoregistriranog mikrobiznisa mladih (komercijalno poljoprivredno gazdinstvo ili obrt), a članovi i članice Odbora Omladinske banke Mostara donose odluku o podršci mikrobiznisu mladih. Korisnik granta mikrobiznisa je osoba uzrasta 18 do 35 godina koja će registrirati mikrobiznis na teritoriji partnerskog Grada Mostara.

Vezani članci