MINISTAR U RUSIJI Postoji potencijal i želja za izvoz mesa, voća i povrća iz BiH u Rusiju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je, u okviru višednevne posjete Ruskoj Federaciji, održao sastanak sa predsjednikom Republike Tatarstan Rustamom Minihanovim u Kazanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je rečeno da BiH i Rusku Federaciju tijekom 25 godina diplomatskih odnosa vežu dobre i prijateljske bilateralne veze, te da nema otvorenih političkih pitanja, čemu doprinosi i činjenica da se BiH nije pridružila sankcijama EU Rusiji. Ministar Košarac izrazio je zahvalnost Ruskoj Federaciji na podršci implementaciji izvornog Daytona, kao i konzistentnom stavu da ne prihvati legitimitet Christiana Schimdta kao novog visokog predstavnika u BiH.  

Sugovornici su istaknuli da je dosadašnja suradnja rezultirala realizacijom projekata od obostranog značaja, te da postoji zajednički interes i potencijal za unaprjeđenje ekonomskih veza i jačanje vanjskotrgovinske razmjene. 

Ministar Košarac naglasio je da je rusko tržište sa 250 milijuna potencijalnih potrošača od izuzetnog značaja za izvoz domaćih agrarnih proizvoda, posebno crvenog mesa, ribe, voća i povrća, te sadnog materijala. U cilju unaprjeđenja suradnje, predloženo je formiranje zajedničke radne grupe u oblasti poljoprivrede, koja bi bila zadužena za detaljno praćenje i definiranje realizacije suradnje u ovoj oblasti. 

Ministar Košarac ukazao je na potrebu boljeg povezivanja gospodarstvenika BiH i Ruske Federacije, inicirajući potpisivanje memoranduma o suradnji malih i srednjih poduzeća. Naglasio je da gospodarstvo u BiH nema velike kapacitete i da je potrebno da se fokusira na specifične proizvode ili industrije. Dodao je da bi fokusirani pristup, odnosno organiziranje sektorskog pristupa bio dobar način za ostvarivanje konkretnih rezultata u suradnji. 

Na sastanku je razgovarano i o suradnji u oblasti turizma, pri čemu je ocijenjeno da bi uvođenje direktne avio linije između BiH i Ruske Federacije bilo dobra osnova i dodatni zamajac u jačanju suradnje. Dogovoreno je da se u narednom razdoblju intenziviraju aktivnosti na promociji turističkih potencijala na obostranu korist. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban akcenat stavljen je na projekte iz zrakoplovstva, pri čemu je konstatirano da Republika Srpska i Ruska Federacija imaju dobru povijest zajedničkog poslovanja u ovom sektoru, budući da su za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske kupljena tri helikoptera proizvedena u ruskoj tvornici helikoptera u Kazanju. 

Nakon sastanka u rezidenciji predsjednika Republike Tatarstan, ministar Košarac se upisao u knjigu utisaka, ističući da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da boravi u uzvratnoj posjeti ovoj ruskoj republici. Izrazio je uvjerenje da će suradnja BiH i Ruske Federacije u budućnosti dodatno jačati i razvijati se na obostranu korist, navedeno je u priopćenju iz ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vezani članci