Javni apel Udruge proizvođača i prerađivača aluminija u BiH za spas aluminijske industrije

Vidi originalni članak
Očitovanje, pod naslovom Apel vlasti i oporbi, potpisuje predsjednik Upravnoga vijeća UPPA-a Ivan Kovačić, a prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani, obraćam Vam se u ime Udruge PPA, koja broji deset članica na prostoru obadva entiteta u BiH, a riječ je o tvornicama koje zajedno imaju 2000 zaposlenih djelatnika, s čak 3000 kooperanata u zemlji i njih 1500 izvan BiH, a što čini neviđenu vojsku radnika i članova njihovih obitelji. Ovih deset tvornica u FBiH i u RS-u godišnje prerade više od 200 tisuća tona aluminija, ostvare ukupan prihod viši od milijardu maraka, izvezu oko 700 milijuna maraka i plate 50 milijuna maraka poreza državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodo, ako ni zbog čega drugoga, zbog ovih ste nas brojki dužni čuti i poslušati, a javnost ima pravo točno znati što to Aluminiju, a preko Aluminija kao jedinoga proizvođača ovoga metala u BiH, i svima nama prijeti!

Osjećam intelektualnim poniženjem isticati kako bi krah Aluminija stvorio novih tisuće nezaposlenih, doveo do gladi, nestašice i nemira nesagledivih razmjera - to su Vam više nego jasno i poručili Aluminijevi sindikalisti, kojima dajemo punu javnu potporu.

Kao članovima užih rukovodstava članica Udruge PPA dužnost nam je upoznati Vas s činjenicom da bi propast Hercegovačkoga diva zaustavila nova ulaganja u sektor proizvodnje i prerade aluminija u BiH pa i šire, dovela bi do potresa malih i velikih kooperanata, do destabilizacije željezničkoga i cestovnoga prijevoza, ugrožavanja Luke Ploče, pada prihoda po osnovu poreza i drugih doprinosa, ukratko - do stvaranja novih žarišta u ionako kaotičnomu bosanskohercegovačkom okruženju, u svjetlu i ovih posljednjih događaja.

Ovim putom apeliramo izravno na Vas, ali i na sve ostale mjerodavne ustanove - na sve članove Vlade FBiH, u prvomu redu na resorno ministarstvo, na Gospodarsku komoru i na Vanjskotrgovinsku komoru, na sve tri elektroprivredne kuće u zemlji, na Ferk, na vlast i na oporbu, na strane dužnosnike, poglavito na veleposlanike zemalja čiji su državljani vlasnicima golemih udjela u metaloprerađivačkim tvrtkama u ovoj zemlji, ali i čije nam tvrtke dobavljaju sirovine i kupuju naše gotove proizvode - apeliramo na žurno i precizno iznalaženje načina za obećano i potpisano subvencioniranje cijene električne energije, strujnoga prijenosa, visine carina i poreza, a sve kako bismo spasili ukupnu bh. industriju.

Shvatite već jednom, otvorite oči - reakcijom ništa ne darujete niti gubite - reakcijom osiguravate opstanak i razvijanje industrije, sutrašnjicu, nova radna mjesta i rast konkurentnosti ove jadne i raslojene države koja, kako stvari stoje, sada udara i na ono jedino što ju drži na životu, a to je rad i proizvodnja. Uvjerite nas da stvari stoje drukčije. Uvjerite nas odmah!!!

Vezani članci