INVESTICIJA Hercegovina se sa Crnom Gorom povezala suvremenim graničnim prijelazom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija istaknuo je da je današnje otvaranje Graničnog prelaza Vraćenovići jedan u nizu uspješno realiziranih projekata BiH i Crne Gore sa EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obraćanju uoči svečanog otvaranja ovog graničnog prijelaza na cesti Nikšić-Bileća, vrijednosti više od 2,5 milijuna eura, Tegeltija je izrazio uvjerenje da ovo nije posljednji zajednički projekat, te da će u narednim godinama uslijediti još veći projekti koji će biti uspješno realizirani.

"Želim se posebno obratiti graničnim policajcima i carinicima Crne Gore i BiH koji već više od 20 godina zajedno omogućavaju nesmetan prolaz ljudi i roba na ovim prostorima, jer su oni ti koji su omogućavali da naše gospodarstvo surađuje, a naši građani međusobno komuniciraju. Vaš rad u prethodnih 20 godina odvijao se u nehumanim i lošim uvjetima, ali vas to nije spriječilo da uspješno obavljate svoje poslove", istaknuo je Tegeltija.

Zoran Tegeltija na otvorenju GP Vraćenovići

On je naglasio da ovaj projekat granični policajci i carinici smatraju kao vid zahvalnosti za to što su radili u prethodnim godinama, prenosi Srna.

"U to ime, zaista vam hvala što ste omogućili da se robni i putnički kontakti nesmetano odvijaju između Crne Gore i BiH. Radite na različitim graničnim prijelazima, ali ono što vam možemo obećati jeste da ćemo se u narednih nekoliko godina potruditi da i drugi granični prijelazi između BiH i Crne Gore budu onakvi kakve zaslužujemo u 21. stoljeću", rekao je Tegeltija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naglasio da ostaje obaveza vlasti i jedne i druge zemlje da omoguće bolju ekonomsku suradnju, te da je za to neophodna infrastruktura i granični prijelazi koji će omogućiti nesmetan i brz prelazak ljudima dobre volje i gospodarstvenicima koji žele uspješno raditi, ali koji će biti prepreka ilegalnoj trgovini i ljudima i robom.

Zoran Tegeltija na otvorenju GP Vraćenovići

"BiH je opredijeljena za unapređenje infrastrukture prema Crnoj Gori i gradit ćemo ceste koji su veoma skupi sa stanovništa naših projekata, ali u okviru projekta EU gradit ćemo cestu od Foče do Šćepan Polja, uključujući most koji predstavlja zajedničku graničnu liniju. Sa ovog mjesta sada obećavam da ćemo to započeti u narednoj 2021. godini", istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara.

On je izrazio nadu da će svi granični prijelazi biti modernizirani i otvoreni do 2024. godine. Zajednički granični prijelaz Vraćenovići izgrađen je na teritoriji Crne Gore, a integracijom dva granična prijelaza u jedan zajednički, u kome od danas rade granične službe BiH i Crne Gore, principom jednog zaustavljanja, pojednostavljen je prelazak granice između ove dvije zemlje.

Ovaj suvremeni granični prijelaz, površine je 9.000 metara, sa tri ulazne i tri izlazne trake, kao i jednom posebnom trakom za teretna vozila. Izgradnja objekta zajedničkog graničnog prijelaza Vraćenovići počela je krajem veljače od kada je bio zatvoren zbog izgradnje prometne infrastrukture.

Vezani članci