BiH se s Hrvatskom povezuje novim mostom u svibnju, ali će promet preko njega biti tek za dvije godine

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović posjetio je danas sa direktorom Autoputeva Republike Srpske Dušanom Topićem, predstavnicima izvođača radova Integral inženjering Laktaši i poduzeća koje vrše nadzor Krebs plus Kifer Istočna Europa i instituta IGH Zagreb gradilište mosta na rijeci Savi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgradnja prekograničnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške bit će završena u ugovorenom roku, do kraja svibnja, ali će u promet biti pušten tek za dvije godine, koliko je predviđeno za završetak vezne prometnice sa hrvatske strane", rekao je ministar Mitrović i dodao da je zadovoljan dinamikom izvođenja radova, bez obzira na prethodne poteškoće izazvane pandemijom i trenutnu krizu u nabavci energenata i građevinskog materijala.

Na sastanku koji je ministar danas održao sa ministricom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenkom Golić, a kojem je prisustvovao i ministar prometa i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, dogovoreno je da nadležne institucije pripreme sve kako bi se u najkraćem roku mogao izvršiti tehnički prijem i izdati upotrebna dozvola za novi most.

Također, ministar Mitrović će što je moguće prije organizirati sastanak resornih ministara iz BiH sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegom Butkovićem i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanom Paladinom kako bi se ubrzalo ishodovanje upotrebne dozvole koju izdaje Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH. 

"Riječ je o jednom od najbitnijih projekata u ovom trenutku u BiH, a izgradnja ovog mosta će doprinijeti smanjenju prometnih gužvi u samom centru Gradiške i izmještanju međudržavnog prometa robe i putnika na novi granični prijelaz", naveo je Mitrović i napomenuo da će Ministarstvo tražiti da se što prije odgovori na inicijativu koja je prošle godine upućena na ministarskom sastanku Prometne zajednice u Ljubljani da se sa bh. strane gradi zajednički granični prijelaz.

Direktor Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić je naglasio da je važno da što prije bude donesena odluka o tome da li će se graditi jedan granični prijelaz kako se ne bi došlo u situaciju da bude završena pristupna prometnica pa tek onda da se radi prijelaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni inženjer gradilišta Marko Lovrić naveo je da se trenutno radi hidroizolacija čelične konstrukcije mosta, a da se u narednim danima očekuje početak postavljanja asfalta, ograde i prometne signalizacije, navodi se iz Službe za informiranje resornog ministarstva.

Vezani članci