BIH Državni ministar želi RS u projektu 'Otvoreni Balkan', dok za FBiH kaže da se radi sabotaža istog

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da jačanje suradnje i unaprjeđenje ekonomskih veza na zapadnom Balkanu treba biti prioritet politika na svim nivoima vlasti u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je pozdravio aktivnosti koje Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija provode u okviru regionalne inicijative 'Otvoreni Balkan', a koje će doprinijeti ekonomskom razvoju, povećanju broja investicija i radnih mjesta.

Prema njegovim riječima, inicijativa 'Otvoreni Balkan' predstavlja ozbiljnu šansu za gospodarski napredak Republike Srpske i Federacije BiH, budući da će regionalna ekonomska zona omogućiti olakšanu trgovinu robama i uslugama, kao i slobodno kretanje ljudi i kapitala u zemljama regije.

"Ne postoji nijedan opravdan razlog da se institucije na nivou BiH protive uključivanju u ekonomski perspektivne regionalne tokove. Zbog toga ponovno pozivam političke predstavnike iz Federacije BiH da podrže i slijede politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i opredjeljenje institucija Republike Srpske da zajedno sa Srbijom i drugim zemljama regije budemo dio 'Otvorenog Balkana'", poručio je ministar Košarac.

On je podržao politike i napore institucija Republike Srpske na unaprjeđenju poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj, te ocijenio da bi pridruživanje 'Otvorenom Balkanu' značilo dodatni zamajac ukupnom ekonomskom razvoju.

To će, kako je istaknuo, omogućiti slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala, bolju regionalnu povezanost, ubrzane administrativne procedure, smanjenje troškova, međusobno priznavanje certifikata, te jedinstvene radne dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Regionalno povezivanje znači bolju ekonomsku perspektivu za gospodarstvenike iz Republike Srpske i Federacije BiH, posebno ako imamo u vidu činjenicu da su zemlje CEFTA-e jedan od naših najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, te da u prvih šest mjeseci 2021. bilježimo povećanje izvoza na tržišta ovih zemalja za 29,6 posto u odnosi na isto razdoblje prošle godine", istaknuo je ministar Košarac.

On je ocijenio da je potpuno neprihvatljivo da politički predstavnici iz Federacije BiH usporavaju i koče napredak i razvoj gospodarskog sektora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. "Institucije moraju biti servis gospodarstvu i nedopustivo je da se ekonomska perspektiva blokira i sabotira iz politikantskih razloga. Domaći gospodarstvenici ne smiju biti žrtve takvih politika", poručio je ministar Košarac.

On je pozdravio aktivnosti i spremnost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predstavnika institucija Republike Srpske da tijekom susreta sa dužnosnicima Srbije razgovaraju o mogućnosti priključivanja Republike Srpske inicijativi 'Otvoreni Balkan'.

"Cijeneći značaj takvih nastojanja za domaći gospodarski sektor, u narednom razdoblju ću održati sastanke sa resornim ministrima iz Srbije, te Sjeverne Makedonije i Albanije kako bismo imali više informacija i razmotrili konkretne detalje u vezi sa 'Otvorenim Balkanom'. Ova inicijativa komplementarna je sa postojećim regionalnim inicijativama i doprinosi jačanju gospodarskog rasta, prevladavanju ekonomske krize izvazvane pandemijom koronavirusa, te modernizaciji gospodarstva u skladu sa standardima EU", zaključio je ministar Košarac, što je navedeno u priopćenju iz Ureda za informiranje ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vezani članci