Otkriveno jeftino i lako dostupno prirodno gorivo koje bi moglo promijeniti svijet

Vidi originalni članak
Koliko god mi željeli sačuvati našu umiruću planetu i našim potomcima ostaviti kakav-takav svijet za život, jasno je da se danas bez nafte ne može. Pokušaji razvoja i plasiranja nekakvih bio-goriva i raznih drugih ‘zelenih' alternativa uglavnom nisu uspjeli, jer njihove mane još uvijek uvelike nadmašuju vrline, a često su i štetniji za okoliš od njihova crnog konkurenta. O nekim perifernim industrijama (plastika, kemikalije...) da i ne govorimo... No znanost je tu da nas iznenadi, a ovoga se puta radi o uistinu obećavajućem otkriću.
Nepresušne zalihe lako dostupnog energenta?

Znanstvenici s američkog Odjela za energetiku u Pacifičko-sjeverozapadnom državnom laboratoriju otkrili su način kako u manje od sat vremena od zelenih algi napraviti ulje koje se kasnijim rafiniranjem može pretvoriti u pogonsko gorivo. Drugim riječima, izumljena je prva ekonomična nafta od živih organizama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se današnja proizvodnja bio-goriva temelji na sličnim postupcima kao i dobivanje nafte iz zelenih algi, mora se reći da je do sada proces proizvodnje bio iznimno složen i ekonomski neisplativ. Sada pak relativno jednostavnim konceptom možemo dobiti naftu sličnu onoj ‘pravoj' u svega sat vremena, i to ne pretjerano skupocjenom i kompleksnom tehnologijom. Princip je sličan kao u ekspres loncu, ali se u ovom slučaju koriste znatno veći tlak i temperatura kako bi se zelene alge pretvorile u crno ulje. Na gotovo isti način su nastale i sadašnje zalihe nafte, samo što je tom prirodnom metodom trebalo nekoliko desetaka milijuna godina, a ne svega 60 minuta...

Kada bismo svo klasično gorivo potrebno američkom tržištu zamijenili bio-gorivom od soje, tom bi biljkom trebalo zasaditi polovicu kontinenta, a za istu količinu goriva proizvedenog novom metodom koristeći alge potrebno osigurati svega 0,42% površine SAD-a. One su poznate po tome što vrlo dobro čuvaju energiju, a ne treba zaboraviti da su ionako najrašireniji živi organizam na planeti.
Američka je vlada već pronašla partnera u tvrtki Genifuel, koja bi ovo novo gorivo trebala komercijalizirati i plasirati na tržište SAD-a.

To bi se moglo dogoditi vrlo brzo, jer problemi s dopremom nafte, visokim cijenama i prilično krhkim političkim odnosima s onima koji imaju najviše crnoga zlata, vrlo su dobar motiv za jeftinom i kvalitetnom alternativom.

idesh.net

Vezani članci