Završne riječi u predmetu 'Kaplan i ostali' 9. prosinca

Vidi originalni članak

Na Općinskom sudu u Čapljini jučer je završen dokazni postupak u predmetu "Kaplan i ostali", te se 9. prosinca očekuje iznošenje završnih riječi, saznaje Hercegovina info. Tako je trogodišnji proces, koji je skoro dočekao nove lokalne izbore, konačno stigao u samu završnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetimo se.

Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović 2. listopada 2016. prekinuli su izborni proces u Stocu, fizički se obračunavali sa nositeljima/izvršiteljima izbornog procesa, te uništavali izborni materijal, a što je navedeno i u optužnici.

Tijekom suđenja obrana se koncentrirala dokazati da je trojka, koja je pred izbore 2016. bila okupljena u Inicijativu za Stolac bila revoltirana. Zanimljiv trenutak svakako je bio prije godinu dana, kada su se dvojica od spomenute trojice, nakon dvogodišnjeg procesa htjeli i nagoditi, što u Tužiteljstvu s obzirom na trenutak dolaska zahtjeva nisu mogli ozbiljno ni shvatiti.

Salmir Kaplan, kojeg optužnica, uz ostalo, tereti da je udarcem nogom u vrat životno ugrozio člana Općinskog izbornog povjerenstva Marija Raguža, trudio se pobiti nedvosmislenu medicinsku dokumentaciju nastalu tijekom hospitalizacije mladog Raguža. Čak trojica vještaka očitovala su se o njegovim ozljedama. Prvi je na temelju medicinske dokumentacije Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru ustvrdio da je Raguž od Kaplanova udarca mogao preminuti, drugi – liječnik ortoped RMC-a dr. Safet Mujić tvrdio je da je Raguž džaba ležao u Mostaru, i nije bio teže ozlijeđen. Zanimljivo, treći vještak je utvrdio da je u Raguža ipak bilo prijeloma tiroidne hrskavice, ali da je bio na granici između teške i lake ozlijede.

Kaplanove kolege također nisu gubile vrijeme pred sudom. Branili su se teškim životima, dijagnozama, te se proglasili i smanjeno uračunljivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces je odlično oslikao i stanje u kompletnoj BiH. Primjerice, Središnje izborno povjerenstvo nije se moglo usuglasiti oko nedolaska u Čapljinu, a što bi bilo opravdano i očekivano, budući da bi nastavak takve prakse opravdavanja i obrazlaganja odluka za njih značio i nemoguću misiju. Kako nisu mogli odlučiti da svi neće doći, onda su svi došli i pričali različite priče. Ovisno iz kojeg naroda dolaze nisu se mogli sjetiti tko je i zašto prekinuo izbore u Stocu i u koliko sati.

Dodajmo još i da su Kaplan, Mahmutćehajić i Ljubović 2016. bili okupljeni u Inicijativu za Stolac, koja je stvorila nacionalni naboj da Bošnjaci mogu imati svoga načelnika (Kaplana), unatoč činjenici da su u gradu na Bregavi malobrojniji.

K.Perić

 

Vezani članci