VIDEO  USRED DANA Duge cijevi u središtu Mostara zbog žena i procesa protiv Sade Đuguma

S. Šehović/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Tužitelji Tužiteljstva Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) su 29. siječnja poduzimali redovite istražne radnje u pojedinim predmetima, te da su tom prilikom pripadnici policije privodili određene osobe na ispitivanje, potvrđeno je za Hercegovina.info iz Tužiteljstva HNŽ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toga dana ispred Tužiteljstva HNŽ u središtu Mostara vladalo je opsadno stanje od 11:30 sati kada su brojni prolaznici mogli vidjeti duge cijevi i maskirane službenike Sudske policije ispred zgrade navedene institucije.

Razlog tomu je dovođenje (i odvođenje) Sunite Hindić i još jedne ženske osobe koje su davale iskaz u procesu koji se vodi protiv Sade Đuguma. Kako je za Hercegovina.info potvrđeno iz Ureda za informiranje Tužiteljstva HNŽ, 'sve je to dio redovitih aktivnosti koje se obavljaju u Tužiteljstvu, ponekad uz pomoć policijskih službenika'.

 

Tužiteljstvu smo poslali upit, jesu li dovedene ženske osobe svjedočile u korist ili protiv Đuguma, te je li njihov iskaz pomogao u procesu koji se vodi protiv Đuguma. Iz te institucije su odgovorili kako u ovoj fazi u interesu istrage nisu u mogućnosti dati više informacija.

Inače, protiv Đuguma se provodi sudski proces zbog organiziranog kriminala, ali i druga kaznena djela poput navođenja na prostituciju i trgovinu ljudima za koje je optužen. Optužbe se odnose na razdoblje od 2012. godine kada je on, prema navodima optužnice upoznao tada maloljetnu S.H. te je, zapravo, kao 14-godišnju djevojčicu navodio i poticao na pružanje seksualnih usluga sve do 2013. godine, kada ju je otac pronašao i vratio kući. 
'Dnevni avaz' navodi kako se to ponovilo i tri godine kasnije, kada ona ni tada nije bila punoljetna, a koju je uz povremenu upotrebu sile, opojnih droga i alkohola doveo u stanje potčinjenosti i ovisnosti, osiguravajući joj lažne identitete, dogovarao cijenu, mjesto i vrstu pružanja seksualnih usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunita Hindić Tužiteljstvo HNŽ 2024

Također, županijsko Tužiteljstvo županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) u Širokom Brijegu je u ožujku prošle godine u prvostupanjskom postupku dokazalo krivnju optuženog Sade Đuguma iz Tomislavgrada, zbog ugrožavanja sigurnosti na štetu T.T. Presudom Općinskog suda u Širokom Brijegu Sado Đugum je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca. Tijekom prošle godine u više odvojenih akcija i na više lokacija službenici Federalne uprave policije su vršili pretrese i privodili osobe koje su radile sa Đugumom.

Vezani članci