UNO BIH Kod nepoznate osobe zaplijenjene cigarete i duhan u vrijednosti od 23 000 KM

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ovlašteni sužbenici Uprave za neizravno oporezivanje pojačali su kontrolne aktivnosti širom Bosne i Hercegovine kako se pandemija uzrokovana virusom Covid-19 ne bi dodatno koristila za krijumčarenje roba. Tako je na području Foče privremeno oduzeto 4.276 paklica cigareta i 7,75 kg duhana, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UNO. Ukupna tržišna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena 'crnom tržištu' u Bosni i Hercegovini iznosi 23.619 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacijna službenici Odsjeka za provođenje propisa iz Regionalnog centra Sarajevo izvršili su pretres jednog prodajnog mjesta, stambene jedinice, pratećih objekata i pripadajućih vozila na području Foče. Kontrolom je pronađeno 7,75 kg duhana i 4.276 paklica cigareta stranog porijekla, za koje osoba nije posjedovala dokumentaciju o porijeklu. 

Aktivnosti na terenu provedene su po uputama dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH. Pronađena akcizna roba je privremeno oduzeta, a protiv počinitelja bit će podneseni izvještaji Tužiteljstvu BiH. 

Uprava za neizravno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navedeno je iz Ureda za informiranje UNO BiH. 

Iako smo u proteklom periodu od UNO BiH tražili da prilikom slanja izvještaja o zapljeni, dostave i osnovne informacije u vidu inicijala osobe ili osoba kod kojih je zaplijenjen duhan i cigarete, iz kojeg je/su mjesta, te eventualno godište osumnjčene osobe ili osoba, skrećemo pažnju da ni ovoga puta navedena ustanova nije ustupila podatke koje smo kao i ranije tražili, a za koje će javnost biti uskraćena.

Vezani članci