Ubila svoje dijete začeto silovanjem u džamiji

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Tu nesretnu mladu djevojku lani je u mjesnoj džamiji silovao mutevelija, četrdesettrogodišnji Sulejman Hasičić (civilni službenik koji se brine o održavanju džamije), kad je i zatrudnjela. Nekoliko mjeseci poslije Jusić je izvršila – čedomorstvo.

Naime, nakon pobačaja, Džemila Jusić došla je u Kantonalnu bolnicu u Travniku žaleći se na jake bolove u trbuhu. Pregledom je utvrđeno je da je tomu prethodio pobačaj, što je utvrdio dežurni ginekolog Amer Šuškić, piše slobodna dalmacija.

– Djevojka je nijekala pobačaj, no bilo je očito da se to dogodilo jer je ostao dio posteljice i pupčane vrpce, pa smo slučaj morali prijaviti policiji − kazao je ginekolog Šuškić.

Kantonalni istražni organi pronašli su sutradan u Džemilinoj kući, ispod madraca, zamotano u deku, tijelo ugušenog ženskog novorođenčeta. To se sve događalo u siječnju ove godine, a početkom travnja Džemila je dobila kaznenu prijavu za čedomorstvo.

Odbijala je istražnim tijelima otkriti tko je otac djeteta, da bi u jednom trenutku uprla prstom u sumještanina s kojim nije bila ni u kakvoj vezi, a sve na nagovor svojega silovatelja, koji je i dalje htio sačuvati imidž uglednoga građanina. Prozvani nesretni mladić bio je prisiljen dokazivati da s Džemilom Jusić nije imao seksualni odnos, pa tako ni teoretski ne može biti otac njezina ubijenog djeteta. Suočena s pritiskom istražitelja i obitelji, djevojka je napokon progovorila istinu.

– Mutevelija nas je pozvao da očistimo džamiju. Kada je otišla moja prijateljica, silovao me je u džamiji. Znao je da sam nevina, ali svejedno je to učinio. Otišla sam mu reći poslije nekoliko mjeseci da sam trudna, a on je rekao da popijem tablete koje će sigurno izazvati pobačaj. Prijetio je da nikome ne smijem reći da sam trudna i da je on otac djeteta − priznala je tužitelju.

DNK metodom potvrđeno je da je ugledni član Islamske zajednice Hasičić otac ubijenog novorođenčeta. Četrdesettrogodišnji Hasičić lokalni je moćnik, privatni građevinski poduzetnik, oženjen, otac dvoje djece, a već godinama se kao mutevelija brine za održavanje mjesne džamije u selu Podi.

Inače, za muteveliju se bira najugledniji član medžlisa ili, kako bi katolici kazali, župe. Time je šok bosanskohercegovačke javnosti veći zbog ovog stravičnog događaja – djevojke silovane u vjerskom objektu, potom potaknute na čedomorstvo od najuglednijeg civilnog člana medžlisa.

Inače, be-ha društvo već je duboko istraumirano posljedicama silovanja koja su se događala tijekom rata, čak i kao strategija ratovanja. Registrirano je više od 25 tisuća silovanih žena, a koliki je stvarni broj, zasigurno se nikada neće znati, jer mnoge nisu spremne priznati silovanje, odnosno upisati svoje ime u registar žena silovanih tijekom rata.

Prije nekoliko mjeseci u Bosni je zabilježeno vješanje u džamiji, prvo u povijesti islama, a sada se otkriva i silovanje u džamiji, koje je dovelo do čedomorstva. Nesretna Džemila Jusić od žrtve je postala ubojica.

A njezin bolom shrvani otac veli: “Da sam bar znao da je trudna, da sam joj bar mogao pomoći…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Slobodna Dalmacija)

Vezani članci