ŠVERC Cigarete u vrijednosti od 1,6 milijuna eura namjenjene Hrvatskoj zaplijenjene u Crnoj Gori

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Službenici Uprave prihoda i carina (UPC) zaplijenili su danas u Slobodnoj zoni Luke Bar (Crna Gora) 1.188 paketa cigareta, odnosno oko 594.000 kutija cigareta. Sve cigarete su bez akciznih markica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cigarete su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata, a crnogorski carinici su spriječili da budu prokrijumčarene preko Luke Bar.

Vrijednost zaplijenjenih cigareta procjenjuje se na više od 1.600.000 eura, priopćila je UPC. U kontejneru su pronađena ukupno tri brenda cigareta: FM, Stela Defina i Stela Akva, prenosi crnogorski portal 'Vijesti'.

"Na osnovu analize podataka iz teretnice i analize rizika koju su sproveli službenici UPC i prikupljenih operativnih podataka, predložen je poseban nadzor ovog kontejnera, te su izvršene carinske operativne metode u smislu eventualnog otkrivanja krijumčarenja robe", navodi UPC.

Kazali su da je kao primatelj u teretnici navedeno poduzeće 'Stefan Rex' iz Zagreba, koja je, kako navode, na crnoj listi kod nelegalnog prometa duhana.

"S obzirom da se u ovom postupku nije pojavio primatelj da bi stavio robu u neki od carinskih postupaka, agent je obaviješten da će se danas pristupiti detaljnom carinskom pregledu, što je rezultiralo sprječavanjem krijumčarenja", dodaje UPC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazali su da će Uprava prihoda i carina svim partnerskim službama na nacionalnom i na međunarodnom nivou dostaviti detaljne informacije, u cilju nastavka istražnih radnji i prikupljanja dodatnih podataka o navedenoj pošiljci, pišu 'Vijesti'.

"Podsjećamo da je odlukom Vlade Crne Gore zabranjeno skladištenje duhanskih proizvoda na teritoriju Slobodne zone Luka Bar, što se u potpunosti poštuje, a tranzit se kontrolira u skladu sa važećim carinskim propisima", zaključuje se u priopćenju.

"Svaki šverc nagriza državu i zato je borba protiv šverca cigareta - osim što je i formalna obaveza prema EU - od suštinske važnosti za uspostavljanje pravne države i povjerenja u naše institucije sistema", poručio je premijer Crne Gore Milojko Spajić.

Kazao je da je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije 'apsolutni preduvjet zdrave ekonomije, većih plaća, mirovina i boljeg standarda'. "Uprava carina će biti poluga i pomoć SDT-u i u svakoj budućoj akciji, jer samo zajedno možemo uspjeti", napisao je Spajić na društvenoj mreži X.

Vezani članci