REGIONALNA POLICIJSKA AKCIJA Kako su Slovenac i Bosanka izvukli 12 milijuna eura iz Slovenije

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Međunarodnom akcijom 'Zajam', koju su pripadnici MUP-a Republike Srpske (RS) izveli u suradnji s kolegama iz Hrvatske i Slovenije, obuhvaćeno je više osoba, a sumnja se da su omogućili izvlačenje više od 12 milijuna eura iz slovenačkih firmi, potvrdili su izvori 'Nezavisnih novina'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugovornici 'Nezavisnih' dodaju da je akcijom obuhvaćena i poduzeće 'Moj pravnik', čiji je osnivač, prema dostupnim informacijama, Rok Snežič, kontroverzni slovenački biznismen koji stoji iza masovnog otvaranja fantomskih poduzeća u Banja Luci.

"Pod lupom istražitelja je i javnosti odlično poznata Prijedorčanka Dijana Đuđić. Njih dvoje su povezani. Podsjetit ću vas da je Snežič ranije spominjan kao ključna osoba u aferi o pozajmici 450.000 eura koje je stranka slovenačkog premijera Janeza Janše dobila preko Đuđić", ističu izvori banjalučkog medija.

Sugovornici 'Nezavisnih' dodaju da su na meti istražitelj, osim poduzeća 'Moj pravnik' i Đuđić, još i Zoran Stakić, Lidija Zrnić, Jelena Sladojević, Edin Vehabović, Bojan Sava Ivić, te Tanja Subotić Došen i Žana Braunović.

Iz MUP-a RS naveli su da je cilj akcije 'Zajam' dokumentiranje krivičnih djela koja se odnose na gospodarski kriminalitet, te da su izvršeni pretresi na osam lokacija na području Banja Luke i dvije lokacije u Prijedoru. Kako se dodaje, pretresi lokacija izvedeni su kod osam osoba i jednog poduzeća u Banja Luci.

"Te osobe sumnjiče da su krivična djela izvršile na području Slovenije tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih poduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više poduzeća iz Slovenije u iznosu od više milijuna eura", naveli su iz MUP-a RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snežič i Đuđić su, podsjetimo, odranije pod lupom medija kako u BiH, tako i u Sloveniji. O Đuđić se, recimo, pisalo da je istraga protiv nje počela još 2016. i to na inicijativu austrijskog Ureda za pranje novca, koja je, kako se dodaje, uočila da se na računima koji su se vodili na njeno ime u Austriji sakupljaju i odlijevaju veliki iznosi novca čije porijeklo nije bilo najjasnije.

S druge strane, kada je riječ o Snežiču, portal Capital pisao je da je RS postala offshore destinacija i da su Slovenci u Banja Luci otvorili 200 fantomskih firmi, kao i da najveću ulogu u tome ima upravo taj kontroverzni Slovenac.

Objavljeno je i da posrednici u otvaranju firmi u Banja Luci, preko kojih državljani Slovenije izbjegavaju plaćanje visokih poreza u svojoj državi, vode pravi mali rat za svakog klijenta, te je, pored Snežiča, još nekoliko organizatora i posrednika uočilo Banja Luku kao atraktivnu destinaciju.

Snežič je ranije u izjavi za Capital potvrdio da je preko svojih poduzeća posredovao u brojnim slučajevima u kojima su državljani Slovenije odlučili da preko Banja Luke sačuvaju novac zarađen iz poslovanja u Sloveniji, ali i dodao da je sve u skladu sa zakonom, odnosno da se ne radi o poreznoj utaji.

Podsjetimo, prema dostupnim informacijama, zbog svojih sumnjivih poslova, Snežič je bio na meti istražnih organa kako u BiH, tako i u svojoj zemlji. Štoviše, slovenački mediji javili su u utorak da je istragom navodno obuhvaćen i sam Snežič, za kojeg se ranije pisalo da je prijatelj Janše. Kako javljaju slovenački mediji, pod lupom je navodno i Miran Vuk iz Zavrča, bivši gradonačelnik ovog mjesta. Snežič je, dodaje se, u prošlosti bio porezni savjetnik obitelji Vuk.

Snežič je, podsjećanja radi, od sigurnosnih službi BiH označen kao prijetnja po nacionalnu i ekonomsku sigurnost zemlje, te je 31. prosinca 2020. napustio BiH. "Nejasno je gdje se Snežič sada nalazi. Nema ga ni u Sloveniji ni u BiH", rekli su izvori 'Nezavisnih'. Policija u Sloveniji priopćila je u utorak da su izvršena 23 pretresa kuća u toj državi te da je sudjelovalo čak 100 istražitelja.

Vezani članci