POTVRĐENA PRESUDA Pet godina zatvora za bivšeg direktora bh. poduzeća

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Županijskog suda Tuzla za Eldina B., bivšeg direktora poduzeća 'Konjuh' d.d. Živinice, i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog produženog kaznenog djela 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja', čime je presuda postala pravosnažna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Eldinu B. se izriče i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti ili funkcije direktora u privatnim ili javnim poduzećima, ustanovama ili organima u BiH u trajanju od pet godina, te se obavezuje da oštećenom poduzeću 'Konjuh' d.d. u stečaju na ime naknade štete isplati iznos od 105.000 KM u roku od 30 dana.

Podsjećamo, optužnicom županijskog Tužiteljstva Tuzlanske županije se Eldin B. teretio da je kao direktor i odgovorna osoba u poduzeću 'Konjuh' Živinice zloupotrijebio ovlaštenja, postupao suprotno interesima službe i 'Konjuha' i suprotno propisima koji su ga obavezivali na zakonito, savjesno i odgovorno poslovanje.

U dvije radnje koje se Eldinu B. optužnicom stavljaju na teret navodi se da je poduzeću 'BH Pelete' d.o.o. Živinice, u kojoj je bio jedan od osnivača i sa kojom je 'Konjuh' imao zaključene ugovore o poslovnom odnosu, pribavio imovinsku korist u ukupnom  iznosu od oko 475.000 KM.

U prvoj točki optužnice se navodi da je ovom poduzeću zloupotrebom položaja pribavio korist u iznosu od oko 370.000 KM tijekom poslovnog odnosa vezanog za rekonstrukciju kotlovnice za proizvodnju peleta, o kojem iznosu je nadležni sud ranije odlučio u parničnom postupku. 

U drugoj točki optužnice se navodi da je istom poduzeću pribavio korist u iznosu od 105.000 KM tako što je odobrio isplaćivanje fakture za ovo poduzeće za izvođenje radova na nadstrešnici kotlovnice koji nikada nisu izvedeni. Sud je u odnosu na ovu točku optužnice obavezao osuđenog da na ime naknade štete isplati ovaj iznos poduzeću 'Konjuh' u stečaju, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva Tuzlanske županije.

Vezani članci