PO GODINU DANA ZATVORA DVOJICI BAŠIĆA Napali policijsku patrolu, psovali, vrijeđali, oborili policajku i gazili joj kapu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Općinski sud u Zenici, postupajući prema optužnici Tužiteljstva Zeničko-dobojske županije, donio je osuđujuću, prvostupanjsku presudu protiv Alena Bašića (36) i Adnana Bašića (41) zbog kaznenog djela sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje. Njima je izrečena kazna zatvora od po godinu, piše Avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bašićima se stavlja na teret da su 4. prosinca 2022. godine oko 00.25 sati u Zenici, u ulici Dr. Ćire Truhelke kod broja 2, silom spriječili policijske službenike PS Crkvice u vršenju službene radnje koju su poduzeli u okviru svojih ovlasti.

Alen Bašić je, u vidno pijanom stanju, prilikom intervencije policijskih službenika M. E. i A. A. zbog narušavanja javnog reda i mira s Adnanom Bašićem odbio dati na uvid osobnu iskaznicu radi provjere identiteta, obraćajući im se povišenim tonom: “Ko će mene legitimisati, ne dam ličnu kartu, ovo je džamahirija, šta hoćete!”

Na ponovno upozorenje i naredbu, predao je osobnu iskaznicu na uvid, nastavljajući im se obraćati povišenim tonom: “Vratite mi moju ličnu kartu, j*bo vas Bog”, a potom je iz torbice izvadio mobilni telefon govoreći: “Sad ću vas sve snimiti live na Facebook da ljudi vide šta radite”, nastavljajući s galamom i psovkama.

- Kada mu je policajac M. E. objasnio da će biti uhićen zbog narušavanja javnog reda i mira, obratio im se riječima: „Hajde da vidimo ko će me lišiti slobode“ te se, u momentu kada ga je policajac M. E. pokušao staviti pod kontrolu upotrebom sredstava za vezivanje ruku, počeo udaljavati s lica mjesta, usljed čega se sapleo i pao na tlo - navodi se u presudi.

Kada su mu prišli M. E. i A. A. u namjeri da ga podignu i uhite, pružio je aktivan otpor tako što je, ležeći na tlu, nogama odgurnuo policajca M. E. u predjelu grudi, pa kada mu je policajac ponovo prišao, uhvatio ga je rukama za jaknu i oborio na tlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajki A. A., u trenutku dok je pomagala M. E. u savladavanju otpora Alena Bašića, s leđa je prišao Adnan Bašić, rukama je uhvatio za ramena i oborio na tlo.

Kada se policajka pridigla i pritekla u pomoć M. E. u savladavanju Alena Bašića, Adnan joj je ponovo prišao s leđa i rukama je odgurnuo na tlo, govoreći joj da se skloni. Uslijed pada policajka A. A. zadobila je laku tjelesnu ozlijedu u vidu ogrebotine kože lijevog koljena.

Nakon toga je Adnan Bašić skakao po službenoj kapi, koja je policajki spala s glave.

Savladani su po dolasku interventne ekipe PS Crkvice. Upotrebom sredstava za vezivanje ruku bili su stavljeni pod kontrolu i lišeni slobode od policijskih službenika N. S. i M. A.

Vezani članci