OPTUŽNICA 26-godišnjakinja pokušala prokrijumčariti migrante sa dokumentima BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Adne S., rođene 1996. godine u Zenici, nastanjena u Sarajevu, državljanke BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužena se tereti da je, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, osmislila i realizirala nezakonite aktivnosti kako bi preko aerodroma Tuzla izvršila krijumčarenje troje ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini.

Naime, optužena se tereti da je, na području Cazina, uz obećanje nagrade, od državljana BiH sa tog područja, pribavila BiH dokumente - putovnice, od dvije odrasle osobe i jednog djeteta.

Navedene putne isprave je stavila na raspolaganje ilegalnim migrantima, dvjema odraslim osobama i jednom maloljetnom djetetu sa područja Sirije i Maroka, kako bi ih nedozvoljeno prevela preko državne granice Bosne i Hercegovine lažnim predstavljanjem kao državljana BiH. 

Nakon toga su krijumčareni migranti, koristeći navedene putne isprave, lažno se predstavljajući državljanima Bosne i Hercegovine, pristupili kontroli putovnica Granične policije BiH na međunarodnom graničnom prijelazu Međunarodni aerodrom Tuzla kojom prilikom su otkriveni u pokušaju nedozvoljenog prevođenja i prelaska preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Kraljevinu Švedsku.

Optužena se tereti da je postupala protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem i članku 7. stav 2. Zakona o graničnoj kontroli i to svjesno i znajući da krijumčareni migranti nemaju vlastite važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak u države Europske unije, niti su u tim državama imali odobren boravak ili prebivalište, postupala u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe i druge i pokušala nedozvoljeno prevesti migrante preko državne granice, čime je počinila kazneno djelo 'Krijumčarenje osoba' iz članka 189. stav 1. KZ BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

Vezani članci