OD NAJOPASNIJE MINE U minskom polju poginula dva lovca

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nezapamćena tragedija dogodila se jutros u mjestu Lukići kod Zavidovića kada su smrtno stradala dva lovca, saznaje 'Dnevni avaz'. Ovu informaciju potvrdili su iz zeničke policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došlo je do tragedije. Dva lovca koji su bili u lovu su smrtno stradali. Tužitelj je na mjestu događaja, obavlja se očevid. Još nemamo detaljnije informacije", kažu iz policije.

Život su izgubili K.E. (1980.) i M. A. (1957.) aktivirajući minu prom, piše Fena.

Kako je navedeno iz Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), tijela lovaca su izvučena tijekom dana. "Lovci su smrtno stradali nakon što su u minski obilježenoj površini aktivirali minu PROM-1P (protupješadijska rasprskavajuća odskočna mina), inače najopasniju protupješadijsku minu. 

Odmah po saznanju o ovoj minskoj nesreći na teren su upućeni demineri FUCZ iz Žepča i Tuzle. Na izrazito zahtjevnom strmom terenu obraslom gustom vegetacijom, operacija izvlačenja tijela nastradalih lovaca iz minskog polja – 'Brzi odgovor' trajala je gotovo dva sata.

U 6:40 sati na lokalitetu kota 551 u Lukićima (širi rejon Svinjašnice) na području općine  Zavidovići lovac je aktivirao minu PROM-1P. Deset minuta kasnije dežurni u Operativnom centru FUCZ zaprimio je prijavu nesreće od PU Zavidovići", navodi se iz FUCZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unesrećeni je lociran oko 70 metara u dubini minski rizične površine, a, kako su postojale indicije da je još jedan lovac ušao u minsko polje, pretragom terena, na 30 metara od mjesta eksplozije na kome je nađeno prvo tijelo, uočena je i druga žrtva iste mine, također lovac.

U izvlačenju unesrećenih su, pored deminera FUCZ, sudjelovali službenici PU Zavidovići i osoblje Doma zdravlja Zavidovići", zaključuje se u priopćenju FUCZ.

Vezani članci