Mostar: Dileri prodaju drogu i u školskim dvorištima, pojačana policijska ophodnja

Vidi originalni članak

Uz uobičajene probleme, početak školske godine roditeljima, ali i prosvjetarima donio je strah od dilera droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uhićenja Danijela P. (41) sredinom prošlog tjedna kod Desete osnovne škole u Mostaru, koji je kako je to policiji prijavljeno, djeci prodavao drogu i koji je dolaskom policijske patrole progutao dvije prozirne vrećice u kojima se nalazila bijela praškasta tvar, oglasila su se zvona i za uzbunu u MUP-u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, piše Dnevni avaz.

Pojačan nadzor

- Odmah nakon tog slučaja pojačali smo policijsku ophodnju u blizini svih osnovnih i srednjih škola u Mostaru s ciljem sprečavanja prodaje i distribucije alkohola i opijata, maloljetnim osobama. Također, s ciljem zlouporabe narkotika pojačan je nadzor i na drugim mjestima u suradnji s Odjelom za posebne namjene - kazao je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

U policiji su se i ranije suočavali s ovakvim slučajevima, ali, kako je kazao Marić, ne može se sama policija boriti protiv ovog najvećeg društvenog zla, već u cijelu priču moraju biti uključeni svi akteri.

Da stvar bude gora, u Mostaru, kao i su svim većim gradovima u BiH , nerijetko se, osim za konzumiranje, upravo, za dilanje droge vrbuju maloljetnici. Prema policijskim izvorima, unazad nekoliko godina obično su se u dvorištima srednjih škola razmjenjivali narkotici, a kao dileri su se uzimali srednjoškolci. Nažalost, ta priča se sada preselila do osnovaca, koji, najčešće nisu svjesni „posla kojeg obavljaju“, a mogućnost lake zarade čini im se itekako primamljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem društva

Stoga, kako je kazao poznati psiholog Marko Romić, na oprezu, prvenstveno moraju biti roditelji. Uz njih u prevenciji narkomanije, naravno, bitnu ulogu, istakao je, imaju i nastavnici. Međutim, kako je naveo, to je i veliki javno-zdravstveni problem cijelog društva.

- Situacija je jako zabrinjavajuća. Posebno, jer su na meti učenici završnih razreda osnovnih škola, koji uz to, što su, većinom, konzumenti duhana, sve češće uzimaju i pripravke od marihuane, ali i druge vrste droga, a koju i preprodaju do krajnjih korisnika. Bojim se da nam je sve, kada je riječ o sigurnosti djece, ispalo iz ruku - rekao je profesor Romić.

Vezani članci