IZRUČEN BIH Adis Abaz osumnjičen da je teroristima ISIL-a prodao kalašnjikove

Avaz.ba
Vidi originalni članak

Adis Abaz, bh. državljanin podrijetlom iz Zenice koji je prošle godine uhićen u Njemačkoj zbog sumnje da je nabavio oružje teroristima koji su 13. studenog 2015. godine u klubu "Bataclan" i obližnjim ulicama Pariza ubili 131 osobu, a 413 ih teže ili lakše ranili, izručen je jučer Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas mu je u Sudu BiH, a po potvrđivanju optužnice za trgovinu narkoticima, održano ročište prema prijedlogu Tužiteljstva za produženje pritvora, potvrđeno je u Sudu BiH.

Njegov odvjetnik Senad Kreho potvrdio je da je Abaz izručen BiH jučer poslije podne, po tjeralici za trgovinu narkoticima.

"On je u Belgiji oslobođen svih optužbi da je podržavao teroriste i da ima veze s prodajom naoružanja", kaže Kreho.

Abaz je u Dresdenu uhićen na osnovi tjeralice belgijske policije, u kojoj se tereti za podržavanje terorističke organizacije, koja se dovodi u vezu s napadima u Parizu.

Njega je tražila i BiH s obzirom na to da je Interpol, također, raspisao tjeralicu za njim, na zahtjev Suda, ali zbog trgovine narkoticima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj Zeničanin, kako su tada objavili mediji, bio je usko povezan s trgovcem oružjem Nikolasom Grbešom, kojeg vlasti u Belgiji povezuju s napadačima na briselsku zračnu luku 2016. godine.

Zanimljivo je da je Grbeša uhićen u studenom 2018. godine u Sarajevu, nekoliko dana prije nego što je Abaz pobjegao iz države. Grbeša je u ekstradicijskom postupku izručen Belgiji.

Belgija ga je odlučila ipak izručiti na zahtjev Ministarstva pravde BiH.

Vezani članci