Ispred Uborka formirali stražu kako bi spriječili dovoz smeća

Vidi originalni članak

Demonstranti iz mostarskih naselja koji su blokirali dovoz smeća na Regionalnu deponiju Uborak zbog isteka dozvole i nepostojanja nove, napravili su privremeni stambeni objekat u kojem su formirane smjene za stražu, kako bi ustrajali borbi obustave nelegalnog odlaganja otpada i čovjeka dostojno životno okruženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” blokirala je dovoz smeća jučer i oformila stražu koja je 24 sata dnevno u pripravnosti za sprečenje svih pokušaja dovoza smeća.
Član udruženja građana “Jer me se tiče” Nijaz Hodžić ističe da je iza nekoliko građana iz naselja oko Uborka hladna i neprospavana noć, ali da se ne predaju.

“Mi smo napravili raspored noćnih i dnevnih dežurstava, tako da imamo ekipe sve do iduće srijede, koje će boraviti ovdje u tijeku noćnih sati, a mi koji smo zaduženi za dnevno dežurstvo tu smo svako jutro od šest sati. Jučer smo uspjeli napraviti privremeni objekat gdje imamo peć, tople napitke, tako da se ljudi koji dežuraju u noćnim satima imaju gdje skloniti i popiti čaj ili kavu”, kaže Hodžić.

Ističe da nije bilo nekih problema za vrijeme dežurstava, iako je stanovništvo i danas pokušaj dovoza smeća spriječilo.

“Policija je pokušala uvesti dva kamiona sa smećem, ali mi smo to spriječili i otišli su. Naravno, policija je poslije došla i popisala nas, da imaju podatke tko sve tu boravi”, kaže Hodžić.

Vjeruje da neće pisati kaznene prijave, nego da je imaju podatke ko dolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dan protječe bez ikakvih informacija i poziva za pregovore. U jutarnjim satima smo pisali Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Federalnoj inspekciji, da moraju doći i ovo zatvoriti, jer ova deponija ne posjeduje ni jedan dokument više za rad. Tako da oni bi trebali doći i to zapečatiti”, ističe Hodžić.

Naglašava da su također obaviještene sve ambasade u BiH kao i Svjetska banka o razlogu njihovog prosvjeda, koji je, kako ističe, od velikog značaja, ne samo za područje Mostara, nego i šire okoline.

“Mi smo jučer ujutro pisali kaznenu prijavu protiv direktora deponije, a i osobno sam uputio prijavu policijskoj stanici Potoci zbog nelegalnog odlaganja smeća na nelegalnoj deponiji”, tvrdi Hodžić naglasivši kako njihovu borbu podržavaju brojni građani svjesni što se tu događa.

Vezani članci