BLIC Uz prijevare i prijetnje prisvojili strojeve, a onda ih prodali trećim osobama

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Službenici Federalne uprave policije (FUP) tijekom ponedjeljka (9.11.) su pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije te uz angažman Specijalne policijske jedinice FUP-a, poduzimali aktivnosti na realizaciji operativno-taktičke akcije kodnog naziva 'Blic', vezano za dokumentiranje osoba i krivičnog djela 'Prijevara' iz člana 294. st. 2. 'Ugrožavanje sigurnosti' iz člana 183. st. 2. u vezi s krivičnim djelom 'Podstrekavanja' iz člana 32. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na pet lokacija na području Ilijaša i Breze, te su lišene slobode tri osobe iz Sarajeva inicijala E.S. (1991.), S.D. (1976.) i  DŽ.K. (1979.) dok je četvrta osoba nedostupna policijskim organima zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenih krivičnih djela.

Navedene osobe se sumnjiče da su u periodu od siječnja 2020. godine do realizacije ove akcije, a na osnovu međusobnog prethodnog dogovora, na prijevaran način i prijetnjom od vlasnika firme iz Kaknja prisvojili građevinske strojeve vrijednosti cca. 82.400,00 KM, na način da su s ciljem privida legalnosti, upućivanjem prijetnji i dovođenjem u zabludu prinudili oštećenog da u svojstvu ovlaštene osobe izda fiskalne račune, s uračunatim PDV-om, po kojem nije izvršeno plaćanje, a koji su iskorišteni kao dokaz o vlasništvu, da bi iste strojeve potom prodali trećim osobama s područja FBiH i RS-a, radi dalje upotrebe.

Prilikom pretresa su pronađeni i oduzeti predmeti traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode su nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku predate na daljnju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Sarajevske županije uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu. Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-a.

Vezani članci