BEST I BOAT: GPBiH i SIPA u akciji protiv krijumčara, uhićen i granični policajac

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tijekom srijede su (4.11.) proveli međunarodnu operativnu akciju kodnog naziva 'Best', usmjerenu na razbijanje organizirane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom realizacije operativne akcije službenici SIPA-e su izvršili pretrese osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stavri na ukupno osam lokacija u Zvorniku, te lišili slobode šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine 'Organizirani kriminal', u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189. 'Krijumčarenje ljudi' istog zakona.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona, odrđena količina oružja, streljiva, novca raznih evidencija, kao i drugih predmeta koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Operativna akcija 'Best' predstavlja nastavak koordiniranih aktivnosti koje su provedene u suradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organiziranog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, a kojim su prikupljeni dokazi da su osumnjičene osobe s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, u periodu od svibnja do listopada 2020. godine organizirale krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada. Navedene aktivnosti provodene su po naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, uz podršku Policijskog centra Jugoistočne Europe (SELEK) i asistenciju policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Istovremeno, službenici Granične policije BiH, na području Zvornika, Bijeljine, Kalesije i Brčkog realizirali su operativnu akciju kodnog naziva 'Boat', tijekom čega su obavleni pretresi na 11 lokacija, koje koriste 11 osumnjičenih osoba.

Navedene aktivnosti se provode pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a po naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe, državljani BiH, kao članovi organizirane skupine, počinile kazneno djelo iz članka 249. KZ BiH 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela', a u vezi s kaznenim djelom iz članka 189. KZ BiH 'Krijumčarenje ljudi', iz članka 214. KZ BiH 'Krijumčarenje' i iz članka 220. KZ BiH 'Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja', na način da su organizirano iz Srbije u BiH, krijumčarili nezakonite migrante afroazijskog podrijetla, s namjerom da nezakoniti migranti budu dalje prokrijumčareni prema državama Europske unije te organizirano krijumčarili živu stoku i tekstilne robe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provođenjem mjera i radnji, službenici Granične policije BiH su utvrdili da postoje osnove sumnje da su članovi organizirane kriminalne skupine prokrijumčarili preko 100 nezakonitih migranata, veći broj žive stoke i veću količinu tekstilne robe, čime bi pribavili veću protupravnu imovinsku korist, nanoseći štetu proračunu BiH.

Tijekom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku te novac koji potječe iz obavljanja kaznenog djela. Uz predmet koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, pronađeni su i drugi predmeti koji upućuju na obavljanje drugog kaznenog djela, tijekom čega je privremeno oduzet jedan pištolj. Određeni broj osoba je lišen slobode, među kojima je i jedan policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u Postrojbi granične policije Zvornik, na radnom mjestu vođe sektora.

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je da se pripadnici GPBiH ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala: "Uz intenzivnu borbu protiv nezakonitih migracija, sve vrijeme provodimo aktivnosti sprječavanja prekograničnog kriminala, s posebnim naglaskom na borbu protiv zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. 

Ovom uspješnom operativnom akcijom još jedanput smo pokazali da Granična policija raspolaže značajnim brojem profesionalaca i policijskih službenika koji su spremni ispuniti najsloženije zadatke, a oni koji svojim neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem čine kaznena djela, a i narušavaju ugled Granične policije BiH, snosit će odgovornost i protiv istih će biti poduzete sve moguće mjere i sankcije, kao što je učinjeno i navedenom akcijom", naveo je Galić u sklopu priopćenja iz Ureda za informiranje GP BiH.

Vezani članci