BURNO NA SJEDNICI Oporba: "Ne dobivamo materijale zbog nesposobnosti ili sakrivate nešto"; Marić: "To je politikanstvo"

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Početak sjednice Gradskog vijeća odmah na početku iste obilježio je sukob Silvija Bubala i Salema Marića, predsjednika Vijeća oko više spornih točaka dnevnog reda za koje, prema navodima Bubala i ostalih oporbenih vijećnika, nisu dobili materijale na vrijeme.

"Ispred kluba vijećnika HRS-a tražim da se skinu točke 2, 3, 4, 5, 11, 12, 13, 14 i 15. Zašto? Član 87 (1) kaže da se materijali za sjednicu dostavljaju skupa s prijedlogom dnevnog reda i materijalima po pojedinim točkama dnevnog reda. Za sve ove nabrojane točke nismo dobili materijale u skladu s Poslovnikom. U točki 2 nedostaju grafički prilozi, za točku 3 smo dobili materijale 47 sati prije sjednice, a propisano je minimalno 3 dana. Točka 4 nema grafičke priloge, točka 5 također došla 47 sati prije sjednice itd.", rekao je HRS-ov vijećnik na samom početku sjednice Gradskog vijeća.

Materijali za sjednicu stižu i za vrijeme sjednice...

"Dok sam sjedio u klupi u 9.39 sati dobio sam mail od Marije (tajnica) koji je proslijeđen od neke Lejle. Dakle, nisam ni pogledao materijale kad sam došao na sjednicu. Kome je to normalno? U točki 11 pričamo o kreditnom zahtjevu, a da ga nitko nije dobio? Ja ga nisam dobio, ne znam jesu li ostali. Dosad smo tolerirali neka mala kašnjenja, ali danas čitava sjednica kasni. Nijedan materijal nismo dobili na vrijeme i kako ću se ja pripremiti za sjednicu? Bašte, trafike, kante... Ja provedem 12 sati gledajući te materijale. Zahtjevam da se ovo skine s dnevnog reda i tražim obrazloženje od tajnika i Povjerenstva za statut da se ovo bolje protumači", tražio je u nastavku.

Predsjednik Gradskog vijeća smatra da se radi o politikastvu i predizbornoj kampanji.

"Mi smo odredili ovaj datum sjednice, a tad smo utvrdili dnevni red i rečeno je da nismo dobili ništa od materijala. Htjeli smo požuriti i gradonačelnika i službe da nam dostave što prije. Čimo smo ih dobili, odmah smo proslijedili. Ovo što Bubalo govori da nisu dobili, nismo ni mi dobili. Odbor za urbanizam Grada Mostara jučer je zakazao širu sjednicu na kojoj je bio nazočan veći broj vijećnika, raspravili smo tada. Ovo sad je pitanje nekog politikanstva ili predizborne kampanje. Svi smo se složili da moramo dvije stvari jutros riješiti: a to je proširenje obuhvata i odgvori na diskusiju i pitanja koja su bila postavljenja kod vođenja javne rasprave kod nacrta regulacijskih planova Rodoča III, autobusnog i željezničkog kolodvora. Jučer je sve obrazloženo, a ako su nam dobre namjere i želimo prohodnost, nema onda ništa sporno", naveo je Salem Marić.

Nesposobnost, sakrivanje i kršenje.

"Imate nesreću da sam bio na kolegiju Vijeća. Tematska je pretvorena u redovnu sjednicu. Rečeno je da su materijali došli pa se iz tematske promijenilo u redovnu sjednicu, provjerite zapisnik. Mi nismo dobili materijale do ponedjeljka, a tek vidim zašto nismo ranije dobili. Još uvijek dobivamo materijale, evo i sad dok traje sjednica. Ništa nije spremno. Ne radi se o politikanstvu, ovdje se radi o nečijoj nesposobnosti ili sakrivanju nečega, a najbitnije je da kršimo Poslovnik. Recite mi kršimo li Poslovnik ili nismo", pitao je Bubalo.

Marija Soldo, tajnica Gradskog vijeća dijelom se složila sa spomenutim kritikama.

"Gradsko vijeće Grada Mostara radi na temelju Poslovnika i Statuta Grada Mostara. Kolegij GV sazivamo da bi utvrdili dnevni red, a na toj sjedinici materijali nisu spremni i da će biti spremni do trenutka slanja vijećnicima. Iz tematske u redovnu sjednicu smo prešli jer smo dobili nove materijale koji ne predstavljaju tematsku sjednicu. Materijale od petka proslijedili smo vijećnicima. Dijelom se slažem s Bubalom ako čitamo paragraf Poslovnika utemeljen na tom članku, ali sjednica dnevnog reda se saziva tri dana ove sjednice. Materijali moraju doći na radna tijela, a to nije dovoljno regulirano Poslovnikom", istaknula je.

Vijećnica Vesna Šunjić nadovezala se na vrijeme zakazivanja sjednica...

"Ja sam osoba koja dolazi iz realnog sektora i tu sam provela čitav život. Meni je svaka sjednica Gradskog vijeća zapravo dan godišnjeg odmora. Kako sam ja mogla doći jučer na sjednicu koja je zakazana u 13 sati? Sigurna sam da su namjere bile dobre, ali bih voljela da uvažite ima nas koji ne možemo izlaziti s posla kad god hoćemo", rekla je.

SDP-ov Arman Zalihić osvrnuo se na aktualnu raspravu.

"Moram stati na Silvijevu stranu (op. Bubalo) jer je u pravu. Godinu i pol se krši Poslovnik kontinuirano. To što vi imate ruke da usvojite dnevni red kakav god želite, ne znači da ste u pravu i da napadate kolegu vijećnika. Imate dvotrećinsku većinu i promijenite odluku, šaljite nam materijale 10 minuta prije sjednice. Krši se i Statut i Poslovnik kad god se stigne, a vi nastavite kako hoćete", komentirao je Zalihić navedeno kršenje Poslovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci