Život bh. građana u Njemačkoj: Kada dođu u uređenu državu, na svakom koraku misle da će ih netko prevariti

Vidi originalni članak

Koliko je maha uzelo iseljavanje iz Bosne i Hercegovine ponajviše je razvidno na društvenim mrežama. I dok političari ocjenjuju uspješnim svoje mandate, te na stranačkim skupovima govore o smanjenju nezaposlenosti, stotine tisuća žitelja BiH već je jednom nogom u EU- prvenstveno Njemačkoj, a za odlazak se pripremaju u facebook grupama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od takvih grupa je Idemo u Njemačku – BiH. Nastala je prije nekih 7-8 godina, a broj članova penje se prema 100.000. Administrator Adnan Memić kaže da je temeljna djelatnost grupe pomoći sugrađanima da sto prije dođu u Njemačku. U grupi se ponajviše slavi dobivanje vize, u ravni dobivanja prvog djeteta. Memić kaže da se termin za vizu čeka do dvije godine, te je jasno zbog čega i nastupi euforija kada ste to konačno dočekali. Upitan koje su najveće poteškoće onih koji žele u Njemačku, Memić odgovara da je to – naći poslodavca, jer nijedan poslodavac neće čekati radnika dvije godine. Kako se sam termin za vizu čeka oko dvije godine, članovi za to vrijeme uče jezik i pripremaju se za odlazak, a kada vide da bi mogli dobiti termin za vizu počnu tražiti posao u Njemačkoj, te se tako dovitlavaju dugom čekanju vize i problemu s pronalaženjem poslodavca. Memića smo pitali koji su najčešći problemi kada naši državljani konačno uspiju otići u Njemačku.

„Sad tu nastaju problemi da se čovjek privikne. Dođe iz države koja nema ništa regulirano kako treba, u jednu pravnu državu pa onda na svakom koraku misle da će ih neko izvarati“, ustvrdio je, dodavši da ljudi iseljavaju iz cijele BiH, a ponajviše iz manjih mjesta – sela. Idemo u svijet Njemačka nije jedina takva grupa na facebooku. Oni s područja bivše države koji žele u Njemačku okupljeni su i u drugim grupama, poput one Idemo u svijet Njemačka. Samo ona broji oko 135 tisuća članova. U grupama manje-više prevladavaju tehnička pitanja. Članovi koji nisu otišli imaju brojna pitanja. Članovi koji su već tamo, polako se privikavaju i pišu o svojim iskustvima. Grupa funkcionira kao servis za informacije. Od toga gdje se može naći posao, do toga kako srediti papirologiju, gdje upisati djecu u vrtić... Najčešći upiti su upravo vezani za posao, papirologiju, stan, školovanje, učenje jezika, auto - sve ono što je potrebno da se čovjek što brže integrira u Njemačkoj. Iskustva su razna, teško je potrefiti dobra poslodavca, a najgore je tamo raditi kod „naših“, može se zaključiti iz iskustava članova.

K.Perić

 

Vezani članci