Željeznice pred kolapsom - štete ogromne

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Prema priopćenju, Vlada je, nastojeći pomoći ovoj javnoj kompaniji, sukladno odluci Parlamenta FBiH, poduzela korake na otvaranju kreditne linije, ali menadžment kompanije nije predloženi tekst Ugovora uskladio s odredbana Zakona o dugu i zaduživanju u FBiH. Na taj način bi njegova realizacija bila štetna i za Željeznice, i za Proračun Federacije BiH prenosi danas Poslovni portal ba.

Vlada je zadužila vodstvo Željeznica FBiH da, zajedno s federalnim nistarstvima prometa i komunikacija i financija uskladi sporne odredbe Ugovora sa Zakonom.

Birokracija prijeti željezničarima

Nakon što su isplatili jednu od nekoliko plaća koje nisu isplatili željezničarima, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Nadzorni odbor i uprava poduzeća zatražili su žurnu normalizaciju željezničkog prometa "radi kontinuiteta poslovanja, provedbe aktivnosti za urednu isplatu plaća željezničarima te sprječavanja daljnjih šteta komitentima i putnicima".

Podsjetimo, zbog neispunjenih obveza vodstva i poslodavaca, željezničari Federacije BiH najavili su za 31. ožujka Štrajk željezničara u željezničkim regijama Tuzla, Zenica, Mostar, Bihać, Sarajevo, Generalnoj direkciji Sarajevo i Centralnoj radionici Rajlovac.

Ogromne štete tvrtkama

Prekid željezničkog prometa izravno ugrožava tvrtke kojima je on temeljno sredstvo prijevoza i sirovina i proizvoda. Predpostavlja se kako će najveće štete trpjeti mostarski Aluminij, Zenički Mitall Steel, Koksara u Lukavacu, zvornički Birač, i izravno Luka Ploče. Luka Ploče u susjednoj Hrvatskoj prosuđuje kako ona sama trpi štetu od 150.000 eura (300.000 KM) dnevno, a dosadašnjim prekidima željezničkog prometa već je dosegla milijun eura!