Zagrepčanin obučavao militantnog vehabiju - sarajevskog terorista

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...osanskih sigurnosnih službi od 11. ožujka 2011. godine, koje je objavljeno u petak navečer, o druženjima terorista Mevlida Jašarevića s vehabijama u BiH.

Podsjećamo, Jašarević je pucao na zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu, nakon čega su ga policajci ranili u nogu i uhitili ga, a njegov učitelj borilačkih vještina Plojević, jedan od najbližih mu suradnika, još je u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom policijskom izvješću stoji da je prigodom posljednjeg okupljanja vehabija u Gornjoj Maoči, na kojem je bilo njih tridesetak, a koji uglavnom imaju mjesto rođenja u Novom Pazaru, uočeno da su se baš Jašarević i Plojević intenzivno družili. Plojević se, saznajemo, bavi kickboxsingom i član je kluba "Barun Trenk"

Nema informacija

Pokušali smo saznati u hrvatskoj policiji ima li Plojević registrirano prebivalište u Zagrebu i je li pod nadzorom zbog vehabijskog djelovanja, no glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec kazao je da ne možemo dobiti informaciju ima li neka osoba prebivalište u RH, kao ni "operativne podatke je li i tko pod posebnim nadzorom". Istodobno, zbog vehabija u Sarajevo stiže FBI. Plojevićev "brat" Jašarević u iskazu istražiteljima Tužiteljstva BiH ustvrdio je da je napao američko veleposlanstvo "jer je SAD najveći neprijatelj islama".

Dvadeset trogodišnji terorist hospitaliziran je zbog ranjavanja u natkoljenicu, ali je, uz medicinski nadzor, pod paskom istražitelja Tužiteljstva BiH. Paralelno, policijski organi BiH istražuju kada je Jašarević ušao u zemlju i tko su mu pomagači u ovom terorističkom činu. Neslužbeno doznajemo da se istražuju i njegovi posljednji kontakti s Plojevićem.

Škola ga nije zanimala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Jašarević je već duže vrijeme pod strogim nadzorom bosanskohercegovačkih sigurnosnih službi. U izvješću se navodi kako je "vrlo radikalan i vjerojatno nije sav svoj"! Njegovi posjeti BiH od sredine 2010. godine su registrirani i potanko opisani u izvješćima, ali i njegove prijašnje aktivnosti. Tako se navodi i da je 2005. godine počinio razbojstvo u Beču, pri čemu je otuđio 100 tisuća eura, te da je nakon trogodišnje zatvorske kazne iz Austrije deportiran u Srbiju.

Njegova tetka Senada Jašarević, koja živi u Novom Pazaru, novinarima je rekla kako su se trudili odvratiti ga od vehabizma jer su znali kakvo je to zlo, ali nisu uspjeli "jer je on to htio" i samo je govorio "da će širiti islam". Kazala je i kako su mu roditelji razvedeni, što je on teško podnio, da je otišao u Beč na školovanje gdje mu majka živi, no "škola ga nije zanimala" pa je počinio razbojstvo.

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon pohvalio je brzu intervenciju i profesionalizam bosanskohercegovačke policije u ovom "incidentu", kazao da taj događaj neće utjecati na američki angažman u BiH, a agenti FBI-a stižu u Sarajevo da "ispitaju štetu na ambasadi".

El-mudžahid

Vehabizam je stigao u Bosnu i Hercegovinu, pa nakon toga i u regiju zapadnog Balkana, zajedno s mudžahedinima u posljednjem ratu. Još kao pripadnici Armije BiH, ali i kroz svoj odred El-mudžahid, širili su vehabizam koji je karakterističan za Saudijsku Arabiju. Nakon rata ostala je skupina mudžahedina, među kojima je bio glavni Sirijac Imad al-Husin, zvan Abu Hamza, koji je sebi zadao novu misiju SEnD širenje vehabizma u BiH. Tako je i ovaj dvadeset trogodišnji terorist upao u njegovu mrežu i postao vijest dana u svijetu, pa ga čeka suđenje i robija za terorizam.

izvor: slobodna dalmacija

Vezani članci