Vjeru, naciju i jezik može se prešutjeti

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Članovi toga povjerenstva su, kao predsjedatelj, Petar Dokić te dopredsjedatelji Halid Genjac i Martin Raguž.

Varijanta koju su oni ponudili podrazumijeva da se državljani BiH na popisu 2011. godine mogu, ali i ne moraju, izjašnjavati o svojoj etničkoj, vjerskoj i jezičnoj pripadnosti.

Definirano je i da će dijaspora biti obuhvaćena posebnim popisom sa zasebnom bazom podataka. Također nakon popisa 2011. godine, podaci popisa iz 1991. godine bit će primjenjivani pri formiranju vlasti na svim razinama u BiH i to sve do potpune provedbe Aneksa 7 Daytonskog sporazuma, koji se odnosi na povratak izbjeglih i raseljenih osoba, na što će vjerojatno biti najviše primjedbi tijekom parlamentarne rasprave koja je najavljena za idući tjedan.

Središnje mjesto za obradu popisnih podataka bit će u Istočnom Sarajevu, koje se nalazi u Republici Srpskoj (RS).

Inače, Republika Srpska je, nakon što do sada nije postignut dogovor u vezi s popisom u BiH, već u parlament tog entiteta uputila zakon o provedbi popisa i planira ga sama provesti ako izostane dogovor o popis na razini BiH.

Iz Agencije za statistiku BiH upozoravaju kako Parlament BiH treba donijeti zakon o popisu najkasnije do kraja ovoga mjeseca kako bi se mogle provesti sve tehničke pripreme za provedbu popisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

slobodna dalmacija

Vezani članci