FOTO  Više od stotinu mladih čuva Isusov grob i sudjeluje u molitvi u bjelopoljskoj župnoj crkvi

M. Zovko/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Katolička Crkva sv. Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak ulazi u Sveto Vazmeno trodnevlje, a kako su se kroz ova tri dana za Uskrs pripremali župnik i vjernici Župe Presvetoga Srca Isusova u Potocima, otkrio nam je don Rajko Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Veliki četvrtak u ovoj bjelopoljskoj crkvi župnik je oprao noge dvanestorici mladića u spomen na Isusov čin pranja nogu apostolima.

‘’Na Misi večere Gospodnje spominjemo se uspostave dvaju svetih sakramenata: ustanova svete Euharistije i Svećeničkog reda, te Gospodnje zapovijedi o bratskoj ljubavi. Zato se, gdje je to u župama moguće, mogu pod sv. Misom oprati noge dvanaestorici apostola u spomen na ovaj Isusosv čin koji je učinio svojim apostolima na Posljednjoj večeri. Mi smo u našoj župi Potoci - Bijelo Polje imali pranje nogu. Uzeli smo dvanaest mladića iz naše župe, koji su predstavljali dvanaest apostola, obukli ih u tunike kakve su se otprilike nosile u ondašnje vrijeme, a nakon propovijesdi župnik je s ministrantima pristupio svakom apostolu i oprao mu noge. Tako smo se prisjetili lijepog i poučnog događaja iz Isusova vremena’’, kazao je za Hercegovina.info don Rajko Marković, župnik Župe Presvetoga Srca Isusova u Potocima.

Isusov grob u crkvi Presvetoga Srca Isusova Potoci
Foto: zupapotoci.ba


Nakon ovog simboličnog čina, u crkvi su se okupljenom puku predstavili ovogodišnji prvopričesnici, njih dvanaest. Na kraju sv. Mise, župnik je u pratnji ministranata i apostola prenio Presveti Oltarski Sakramenat iz Svetohraništa na pokrajnji oltar, uz pjesmu pjevača s kora ‘’Usta moja uzdižite’’ i završili s ‘’Divnoj dakle’’.

‘’U 20:00 sati otvorili smo dvanaestsatno klanjanje pred Presvetim, a nakon toga svako pola sata izmjenjivali su se mladi iz župe klečeći pred Presvetim, a vjerni puk je čitavu noć dolazio i molio se u župnoj crkvi’’, kazao je don Rajko.

Isusov grob u crkvi Presvetoga Srca Isusova Potoci
Foto: zupapotoci.ba


Na Veliki petak nema svete mise pa se obredi sastoje od tri dijela: Službe riječi, Klanjanje Križu i Sveta pričest. 

‘’U poslijepodnevnim ili večernjim satima svijet se okuplja u župne crkve na svete obrede i s velikom pobožnošću sudjeluje u njima. Posebno se pozorno prati i sluša pjevana ili čitana Muka Isusova, a kasnije se s velikim poštovanjem pristupa ljubljenju Križa koji svijet obavlja s velikim poštovanjem’’, istaknuo je don Rajko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Subota je dan kad Crkva ostaje uz grob Isusov pa tako mladi iz ove župe danas čuvaju Isusov grob u crkvi Presvetoga Srca Isusova Potoci - Bijelo Polje.

‘’Kod nas u Bijelom Polju danas je upriličena dvanaestsatna molitva od 8:00 sati ujutro do 8:00 sati navečer gdje će naizmjence kod Isusova groba cijeli dan dežurati i moliti mladi iz župe, koji su se sami javili za ovaj molitveni sveti čin. Preko stotinu mladih iz župe dragovoljno se javilo za klanjanje pred Presvetim, apostolsku službu i molitvu kod Isusova groba, što je svake hvale vrijedno i na ponos bjelopoljske župe i župnika’’, ponosno ističe don Rajko.

Isusov grob u crkvi Presvetoga Srca Isusova Potoci

Obredi Velike subote sastoje se od četiri dijela: Služba svjetla, Služba riječi, Krsna služba i Euharistijska služba. Vazmeno bdijenje slavi se obnoć. Može započeti ili čim padne noć ili kasnije da završi prije svanuća nedjelje. To je sveta noć u kojoj se blagoslivlje oganj, pali se uskrsna svijeća, obavi se vazmeni hvalospjev uskrsnoj svijeći, a zatim slijedi Služba riječi u kojoj se čitaju barem tri čitanja iz Starog zavjeta i dva čitanja iz Novog zavjeta. Poslije slijedi Krsna služba i Euharistijska služba, sv. Misa. 

‘’Ovo su zaista veliki sveti dani puni bogatoga sadržaja u kojima nas Crkva poziva i priprema za najveću kršćansku svetkovinu Uskrsa, kad je Isus svojim uskrsnućem pobijedio grijeh i smrt i pokazao nam put u vječnost’’, kazao je don Rajko za naš portal te na kraju kao bjelopoljski župnik poželio svim ljudima dobre volje, koji slave Kristovo uskrsnuće, sretan i blagoslovljen Uskrs!

Vezani članci