Valentin Inzko: Međunarodna zajednica neće dati podjelu Mostara!

Vidi originalni članak
On je ujedno izrazio očekivanje da će ovi razgovori dovesti do pomaka.

- Došlo je vrijeme da se napravi pomak. Sada je pažnja na političkim strankama i njihovim liderima i svi očekujemo da konačno urade ono što treba. Trenutna situacija je neodrživa. Na političkim liderima je da osiguraju postizanje i usvajanje dogovora kojim će se provesti odluka Ustavnog suda BiH kako bi Mostarci mogli uživati u istim biračkim pravima kao i drugi birači u zemlji - rekao je Inzko za Dnevni avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li prokomentirate neke prijedloge koji su izneseni, između ostalog i od HNS-a. Treba li Mostar ostati jedinstven grad? Kakvo je Vaše razmišljanje?

- Ja neću komentirati pojedinačne prijedloge. Naša je pozicija konzistentna i jasna. Međunarodna zajednica neće podržati podjelu Mostara. Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenim nivoom vlasti ili uprave ispod nivoa grada.

Političke stranke koje su uključene u napore u vezi s implementacijom presude Ustavnog suda moraju konačno ispuniti ovu obvezu. Da bi to uradile, one moraju intenzivirati dijalog i usvojiti potrebne zakonodavne izmjene.

Evo, razgovori su intenzivirani unutar koalicije SDA - SBB - HDZ BiH...

- One sada razgovaraju i to je dobro, ali mi očekujemo da naprave pomak. One više ne mogu sebi dozvoliti da to pitanje ostane neriješeno. Trebaju dokazati da su u stanju pokazati pozitivno liderstvo tako što će rješavati konkretne probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li neobjavljivanje rezultata popisa, odnosno činjenica da Centralni popisni biro nije postigao suglasnost o metodologiji za utvrđivanje rezidentnog stanovništva, zaustaviti pozitivne procese na putu ka priključenju EU?

- Ovo pitanje mora se riješiti! Rezultate treba objaviti bez daljnjeg odgađanja tako da se možemo fokusirati na to kako ih iskoristiti da se unaprijedi socijalni i ekonomski razvoj zemlje.

Dužnosnici iz RS Milorad Dodik i Mladen Ivanić ponovo su istakli pitanje referenduma o presudi Ustavnog suda BiH u vezi s danom RS. Istaknuta je odlučnost u provođenju referenduma, ali nije bilo suglasnosti o datumu. Kako Vi gledate na ovo?

- Ustav BiH eksplicitno kaže da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće i prema tome očekujemo da sve odluke, uključujući i ovu, budu provedene. Poštivanje vladavine prava, ustavnog i pravnog okvira BiH i ponašanje u skladu s Mirovnim sporazumom nisu samo obveze. To su preduvjeti za trajnu stabilnost i budući razvoj BiH. Mislim da bi svima bilo bolje kada bi lideri trošili energiju na daleko hitnija pitanja, kao što su rješavanje problema nezaposlenosti, siromaštva i korupcije. Građani žele da se ta pitanja počnu rješavati.

Vezani članci