USŽ: Zbog fiskalizacije na biro će morati otići 50 gospodarstvenika!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Preopterećenje

- Cijena fiskalnog uređaja je oko 1500 maraka, cijena mjesečnog održavanja oko 20, minimum isto toliko je internet, i pojedinačnog poduzetnika na godišnjem nivou fisikalizacija će koštati oko dvije tisuće maraka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujte da ima onih obrtnika koji jedva toliko zarade, posao im odavno ne cvjeta i samo im je trebao još jedan razlog da pođu zatvarati - kazao nam je Zuhdija Golubović, predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanske županije.

Teško stanje nije samo u ovoj županiji, od 110 tisuća obrtnika u Federaciji očekuje se da će 35 tisuća prestati sa radom, što je ogromna brojka novih nezaposlenih i direktan udar na socijalni sektor.

Asocijacije malih poduzetnika pobunile su se protiv ovakvog načina uvođenja fisikalizacije i njihov osnovni zahtjev je da država, koja će imati korist od novog sistema, sama finansira nabavku fisikalnih kasa jer se radi o njihovom osnovnom sredstvu, smatra Golubović, prenosi San.

Direktan udar

Procjenjuje se da će od fiskalizacije nastati akumulacija od oko 180 milijuna maraka, ali po osnovu PDV-a država očekuje 17 milijuna, telekom operateri 1,5 milijun, a najveći profit očekuje dilere fiskalnih kasa, preko 160 milijuna, i onda je obrtnicima logično da zaključe da i u ovom slučaju presudan bio interes velikih trgovačkih lobija - smatra Golubović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali privrednici i njihove asocijacije jesu za uvođenje reda u fiskalnom sistemu, za sprječavanje rada na crno, te za sankcionisanje svih oblika utaje poreza i doprinosa, ali ne na svoj račun i svoju štetu, stoga pozivaju na institucionalni dijalog u kojem će se tražiti najbolja rješenja za stvaranje pozitivnijeg ambijenta za poslovanje male privrede.

dnevnik.ba

Vezani članci