U veljači 533 poziva i 31 korisna informacija

Vidi originalni članak

Upravo zbog toga iz policijskih struktura često znaju naglašavati kako je pomoć građana u otkrivanju kaznenih djela više nego dobrodošla, a svaka informacija može biti od ključnog značaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, zbog straha za vlastitu sigurnost građani se teže odlučuju prijaviti policiji neko kazneno djelo za koje imaju informacije ili su i sami bili svjedoci istog.

No, jedan od najbržih i najpouzdanijih načina da građani prijave bilo koju nezakonitost državnim tijelima reda je preko anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" (080/020-505), koji je već nekoliko godina otvoren upravo za te svrhe. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ističu kako od građana često znaju dobiti ključne informacije, no, isto tako, mnogo je i lažnih dojava. Kad su u pitanju najnoviji podaci, službenici SIPA-e u mjesecu veljači 2019. godine registrirali su ukupno 467 poziva na telefonskoj liniji "Krimolovci", od kojih je osam imalo korisne informacije o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, a na temelju kojih je načinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Osim navedenog, elektroničkim obrascem za prijavu kaznenog djela zaprimljeno je ukupno 66 prijava, od kojih su 23 korisne informacije o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je načinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Iz SIPA-e nadalje ističu kako se najveći broj informacija odnosio na kaznena djela u vezi s opojnim drogama, zlouporabom službenog položaja i ostalim kaznenim djelima. Od ukupnoga broja zaprimljenih informacija preko "Krimolovaca" i elektroničkog obrasca, 26 je proslijeđeno na daljnje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po pet je postupala i SIPA.

U izvještajnom razdoblju pristiglo je 16 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih tijela koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim preko "Krimolovaca" ili elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim navedenoga, policijski službenici SIPA-e dali su 56 savjeta građanima koji su ih kontaktirali preko anonimnoga i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" - 080/020-505.

večernji.ba

Vezani članci