U ove četiri hercegovačke općine, više je umirovljenika nego zaposlenih

Z. Lojpur/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prirodni priraštaj, odnos natalitet i mortalitet, odnos zaposlenih i nezaposlenih, odnos zaposlenih i umirovljenika, samo su neki od odnosa u većem dijelu istočne Hercegovine koji imaju neslavan rezultat. Više umirovljenika nego zaposlenih, podatak je, ovih dana, aktualan u Bileći, Ljubinju, Nevesinju i Berkovićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji bilećki giganti poput 'Kovnice', 'Bilećanke', 'Mlina' itd., danas su samo lijepa uspomena na rad i redovna primanja, a nekadašnji radnici mahom su umirovljenici. Stari žive od starih vremena, a mladi daleko od Bileće. Zato i jeste podatak da na 2 733 umirovljenika, dođe 2221 zaposleni.

Načelnik ove općine Veselin Vujovićzabrinuto govori o cijelokupnoj situaciji, plašeći se da bi ovo polako mogla postati općina staraca.

U Ljubinju slična slika. Samo manje ljudi. Umirovljenika je 960, a zaposlenih 614. I Ljubinjci pamte tvornice i ne osuđuju sve koji žele otići odavde. Trbuhom za kruhom. Sa tim se slaže i ljubinjski načelnik Stevo Drapić.

Najtužnija situacija je u Berkovićima, koji su svaki dan sve manje naseljeni. Bez izgleda i prilike da će se nešto promijeniti. Načelnik Berkovića Nenad Abramović, ističe da su svjesni da se broj stanovnika smanjuje i da to utiče na sliku općine.

Da nije sve tako crno, pokazuju Gacko i Trebinje, kao pozitivni primjeri. Gacko sa 1712 zaposlenih, a Trebinje 1625 više zaposlenih nego umirovljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da Trebinje postaje centar ovog dijela države. Međutim, ovakvim tempom, ostale općine će se raseliti, bez dobivene šanse da ljudi ostanu u svojim rodnim mjestima, da dobiju posao, žive u ulažu u razvoj malih općina.

Vezani članci