FOTO  U Mostaru otvoren konzulat Republike Rumunjske

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Počasni konzulat Republike Rumunjske otvoren je danas u Mostaru. Radi se o prvom rumunjskom konzularnom predstavništvu u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S početkom u 11 sati održano je otvaranje počasnog konzulata Republike Rumunjske na adresi Stjepana Radića 31, na prvom katu Prodajnog centra u Mostaru.

Na svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i rumunjski veleposlanik u BiH Anton Pacuretu, u nazočnosti počasnoga rumunjskog konzula u Mostaru Davorina Vidačkovića, gradonačelnika Grada Mostara Marija Kordića i predsjednika Asocijacije poduzetnika Hercegovine Damira Vidačka.

''Ovo je povijesni trenutak za naše dvije zemlje s obzirom na to da je počasni konzulat u Mostaru prvi rumunjski počasni konzulat u BiH i nadam se kako će on poslužiti kao primjer za druge konzulate u drugim dijelovima zemlje'', kazao je veleposlanik Pacuretu.

Kako je naglasio, zadaća počasnog konzulata je osnažiti veze između dviju zemalja, kako u oblasti ekonomije, tako i u kulturi, turizmu i drugim poljima.

''Proteklih godina bilježimo porast zanimanja rumunjskih poduzetnika za širenje poslovanja u ovoj regiji, kao i povećan interes rumunjskih turista za Mostar i njegovo fascinantno kulturno-povijesno naslijeđe. Otvaranje ovog konzulata dokazuje našu namjeru da idemo dalje tim putem, da širimo našu suradnju, trgovinu, obrazovanje, kulturu i turizam'', kazao je rumunjski veleposlanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

konzulat Rumunjske Mostar

On je zahvalio Davorinu Vidačkoviću, izvršnom direktor kompanije GUMA M, generalnog uvoznika Dacia vozila, koji je prihvatio dužnost počasnog konzula.

''Rumunjska i BiH imaju uistinu dobre i prijateljske odnose. Nas vežu ne samo zemljopisna blizina nego i povijesna, društvena i kulturološka sličnost. Na našim su prostorima Rumunjska, njezine institucije i gospodarstvenici dosad implementirali značajan broj društvenih, javnih i investicijskih projekata koji su pomogli unaprjeđenju ukupne kakvoće života i rada u ovoj zemlji. Znajući kako su nam predstavnici Rumunjske nesebično na raspolaganju za razmjenu bogatih iskustava i znanja koji su nam od osobite važnosti na našemu europskom putu, radost zbog ovoga događaja time je i veća. No, u svakodnevnomu, tehničkom smislu, ovaj će konzularni ured imati važnu ulogu mosta među našim narodima i snaženju međusobnoga razumijevanja, potpore, tako i konkretne suradnje, nadam se i snaženja investicijskih projekata u našoj županiji'', kazala je Buhač.

Gradonačelnik Kordić istaknuo je kako je Rumunjska već podržala nekoliko društveno korisnih projekata u Mostaru, a ta suradnja nastavit će se kroz projekt renoviranja parka u Franjevačkoj ulici.

''Mi smo jako počašćeni i na tom vam od srca hvala. Naša suradnja ne počinje ovim, ona je krenula davno, ovo danas je nova dimenzija u našim odnosima. Prijateljstvo koje imamo s Rumunjskom je fantastično i dalje ćemo tako nastaviti, zahvaljujući veleposlaniku koji je pokazao veliko srce i otvorenost prema Mostaru'', poručio je mostarski gradonačelnik.

Na kraju se obratio i počasni konzul Davorin Vidačković.

''Već smo dugogodišnji prijatelji s veleposlanstvom Rumunjske s obzirom na to kako sam u prvoj svojoj funkciji izvršni direktor kompanije GUMA M i generalni uvoznik Dacia vozila. Uz pomoć Rumunjske, došli smo do jakog rasta s Daciom u Bosni i Hercegovini. Iz komercijalnog svijeta prebacujemo se na neki malo viši i značajniji društveni cilj i s tim ciljem smo otvorili ovaj konzulat. Nadamo se rastu i razvoju kroz konzulat kako u biznisu tako i u društvenom životu'', poručio je konzul Republike Rumunjske u BiH.

Vezani članci