VIDEO  U Međugorju smješteno 200 Ukrajinaca, pogledajte njihovu današnju dirljivu molitvu

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Oko 200 ukrajinskih državljana trenutno boravi u Međugorju. Radi o majkama s djecom koje su svoje utočište i bijeg od rata pronašli u Hercegovini. U protekla dva dana stiglo je više od njih 100, s dva autobusa, dok su neki u Međugorju bili i prije same invazije pa su bili primorani ostati tu. U narednim danima očekuju se dolazak još barem tri autobusa iz ove ratom pogođene zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međugorje im je privremeno rješenje

Mještani Međugorja organizirali su se tako da majke i djecu iz Ukrajine rasporede u svoje domove. Neki su primili jednu, a neki po dvije obitelji zbog lakše organizacije. Po zakonu Bosne i Hercegovinu oni u zemlji mogu ostati do 30 dana. Bez statusa izbjeglica oni ne mogu imati zdravstvenu skrb. Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija u suradnji s Graničnom policijom BiH pokušat će ishoditi kompromis i napraviti izuzeće kako bi se njihov boravak produžio. Očekuje se kako će Ministarstvo sigurnosti i Vijeće ministara prihvatiti  tu odluku jer drugog izbora trenutno nema, s obzirom na to da je u Europi trenutno preko milijun i pol izbjeglica, a očekuje se da će se ta brojka iz dana u dan povećavati. 

izbjeglice,ukrajinci,Međugorje

Zajednička sveta misa svih Ukrajinaca u Međugorju

Mnogi žele ići dalje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje i oni koji se ne žele zadržati duže u Međugorju, odnosno u BiH, već žele ići dalje u zemlje Europske unije. To su nam potvrdile dvije Ukrajinke koje smo sreli ispred crkve u Međugorju: "Željeli bi otići u neku zemlju Europske unije kako bi osigurali zdravstveno i školstvo za našu djecu", kazale su nam.

izbjeglice,ukrajinci,Međugorje

Mještani Međugorja kažu kako će zbog toga djelovati kao privremena stanica te da će i dalje primati one koji dođu u ovo mjesto i budu u potrebi. 

Svi žele pomoći

U pomoć izbjeglicama od prvog dana pritekli su djelatnici Crvenog križa (županijski HNŽ i ŽZH te Federalni). Oni po njihovom dolasku organiziraju testiranje na koronavirus, pružaju im psihološku pomoć, a pokrenuli su i radionice za djecu.

"Mi evidentiramo sve izbjeglice iz Ukrajine koje pristižu posljednjih dana. Dajemo im iz naših skladišta ono što imamo zaliha, popisujemo njihove potrebe i nakon toga zovemo privatnike, donatorske kuće i fondacije. Također radimo na spajanju s njihovim obiteljima, pogotovo ukoliko su se roditelji razdvojili sa svojom djecom", kaže za Hercegovina.info tajnik Crvenog križa HNŽ-a Bojan Rosić.

Posebna pažnja je na djeci.

"Kada se rade testiranja na koronavirus, dosta se čeka da isti bude gotov. Stoga smo uveli djeci da crtaju i boje kako bi im prošlo vrijeme. U planu nam je s UNICEF-om napraviti jednu radionicu kako djeca ne bi previše boravila samo u kućama. Također u planu nam je otvoriti i humanitarni broj za sve one koji žele pomoći", kazao nam je Rosić.

izbjeglice,ukrajinci,Međugorje

Ukrajinski svećenik koji dopratio je jednu grupu izbjeglica danas je krenuo nazad za Ukrajinu

U pomoć su se uključile i 'Mame Brotnja'. Kako je za Hercegovina.info rekla Ivana Barbarić ispred ove grupe, one skupljaju higijenske potrepštine i hranu za majke i djecu, a u pomoć će se uključiti i Općina Čitluk. Njihova pomoć se već distribuira prema obiteljskim kućama i pansionima u kojima su Ukrajinci smješteni. Pomoć organiziraju i gospodarstvenici iz Brotnja, ali i Županije Zapadnohercegovačke.

Danas u 13 sati imali su i zajedničku svetu misu koju je u 'Kapelici Klanjanja' kod župne crkve sv. Jakova predvodio ukrajinski svećenik. Na kraju mise on je okupljenima rekao: "Ne plašite se, ne plačite, ne gubite nadu, sjetite se izraelskog naroda, slava Isusu Kristu", rekao je svećenik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Posebno je bila dirljiva molitva 'Oče naš' koju su ukrajinski vjernici zajedno otpjevali.

Vezani članci