U FBiH odbačeni svi zahtjevi hrvatskih stranaka i udruga

Vidi originalni članak
Temeljni zahtjevi i amandmani dva HDZ-a nisu prihvaćeni i sasvim je izvjesno da će zastupnici ovih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH na današnjem zasjedanju biti protiv Vladinog prijedloga zakona. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH Marinko Čavara kaže da je predloženi zakon loš, financijski neodrživ, ne predviđa koliko bi ljudi bilo uvedeno u prava i koliko bi to koštalo. Vlada ne nudi odgovore na ova pitanja, a nisu uvažene ni primjedbe hrvatskih braniteljskih udruga. - Mi uvažavamo i poštujemo stavove naših braniteljskih udruga i to je dodatni razlog što ne možemo prihvatiti ovakav zakon, kaže Čavara. Odgovarajući na upozorenja kako će bez ovog zakona doći u pitanje nova tranša MMF-a, Čavara ističe kako je sasvim sigurno manja šteta od neusvajanja nego od usvajanja ovako koncipiranog zakona. Dodaje da je i ovaj slučaj potvrda kako su SDP i SDA već ušli u predizbornu kampanju i kako koriste svako pitanje za kupovinu glasova. Jasno je da i jedna i druga stranka ne žele povući potez koji bi im ugrozio poziciju unutar primarnog biračkog tijela, a ono je uglavnom koncentrirano na većinskim bošnjačkim područjima u Federaciji BiH. - Ovdje se najviše i radi o tome. Te dvije stranke su prerano ušle u predizbornu kampanju i to košta cijelu Federaciju pa i državu BiH.

Svi smo postali taoci njihovih odnosa, što se vidi i na pitanju provedbe presude u slučaju "Sejdić i Finci". Niti jedna od ovih stranaka se ne želi odreći mogućnosti da biraju dva člana Predsjedništva BiH, jer se to smatra izdajom Bošnjaka, kaže Čavara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi unutar četvorke

Zakon o braniteljskim umirovljenjima samo će dodatno poremetiti i odnose unutar "četvorke", odnosno aktualne parlamentarne većine u Federaciji BiH. - Ti odnosi su već ugroženi. Ako SDP koji sudjeluje i u Vladi, a i u parlamentarnoj većini, predloži jedan ovakav zakon i pri tome se uopće ne konzultira sa strankama s kojima čini parlamentarnu većinu, onda se postavlja pitanje kako SDP uopće vidi funkcioniranje vlasti, zaključuje Marinko Čavara.Sporni zakon bi u Zastupničkom domu danas na izvanredno sazvanoj sjednici, usprkos protivljenju dva HDZ-a, mogao proći tijesnom većinom. Kakav će biti ishod glasovanja u Domu naroda još je rano govoriti. No, očito je kako se politički odnosi unutar Federacije BiH svakodnevno dodatno kompliciraju te kako smo sve dalje od normalne i funkcionalne vlasti u ovom entitetu.

Večernji list

Vezani članci