U budućnosti u mirovinu se ide s punih 67 godina života

Vidi originalni članak

... suočava Federalni mirovinski fond., piše Večernji.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strategija pred Vladom

U novoj strategiji reforme mirovinskog fonda, o kojoj je već raspravljala federalna Vlada, predviđa se između ostalog podizanje dobnih granica za umirovljenje u cilju dužeg ostanka u svijetu rada i viših mirovina radi dužeg ostvarenog staža i uvođenja tri stupa mirovinskog sustava.

Spomenuta strategija, koju su uz domaće radili i stručnjaci iz RH, uključuje sve najnovije elemente mirovinskog sustava koji se primjenjuje u zemljama članicama EU-a. Prvi mirovinski stup je tradicionalni obvezni oblik mirovinskog i invalidskog osiguranja koji se dominantno financira iz tekućih javnih prihoda - doprinosa.

Stopa doprinosa je jednaka za sve sudionike u sustavu. Drugi stup mirovinskog osiguranja obuhvatio bi osobe koje su uvedene u pravo (umirovljenje) pod povoljnijim uvjetima u odnosu na opće propise mirovinskog i invalidskog osiguranja, po različitim osnovama i svrstavaju se u tzv. "povlaštene mirovine".

U okviru Federalnog zavoda bi se ova sredstva evidentirala na posebnom računu. Način usklađivanja povlaštenih mirovina za sve korisnike koji se financiraju iz proračuna vršio bi se uz suglasnost Vlade FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I treći mirovinski stup osiguranja, koji bi trebao biti uveden, je dragovoljan, i spada u individualno mirovinsko osiguranje koje funkcionira na principu dugoročne štednje. Neki oblici ovakvog osiguranja postoje u BiH već dvadesetak godina i poznati su kao sheme dugoročne štednje i police životnog osiguranja izdanih od osiguravajućih kuća, ali ih je potrebno ugraditi u legislativu i nadzirati od strane države, stoji u dokumentu.

Slijedi javna rasprava

Nositelji osiguranja bila bi društva za upravljanje privatnim mirovinskim fondovima. Reforma mirovinskog fonda u FBiH proći će nekoliko javnih rasprava, od onih u oba doma federalnog Parlamenta, umirovljeničkih udruga i javnosti.

Radi se o važnom dokumentu koji će budućim generacijama umirovljenika biti od ključne važnosti za svakodnevni život. Jedno je sigurno da će dobna granica za odlazak u mirovinu biti podignuta.

Vezani članci