Tužiteljici Vesni Budimir, zbog procesuiranja zločina Armije R BiH, upućene nove prijetnje: "Okani se ćorava posla"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...kaže "šefici da se okane ćoravog posla oko Jablanice i Trusine", a prije nekoliko dana zaštićenom svjedoku u "predmetu protiv Nihada Bojadžića" prijećeno je smrću, saznaje "Glas Srpske".

Izvor blizak Tužiteljstvu BiH kaže da se pretpostavlja da su prijetnje u oba slučaja stigle od Bojadžićevih prijatelja i suradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Moguće je da su prijetnje i pritisci stigli iz Novog Pazara gdje žive Bojadžićeva braća. U "predmetu Bojadžić" u kojem je riječ o ratnim zločinima počinjenim u Jablanici i u Trusini, naročito nakon priznanja Raseme Handanović Zolje i njene suradnje s tužiteljstvom, dirnuto je u osinje gnijezdo - kaže taj izvor.

Ističe da je Budimirovoj, koja je pokrenula istragu za zločine koje su u Trusini počinili pripadnici Armije RBiH nad Hrvatima, prijećeno i ranije zbog čega već 33 mjeseca ima osiguranja.

Ističe da je prije tri mjeseca pretučen i njen tjelohranitelj Edin Bijelić te da policija o tom pitanju ništa nije uradila.

- Nekoliko svjedoka u "predmetu Bojadžić" do sada je odustalo od svjedočenja tvrdeći da je to opasno, jer Bojadžićevu obranu financira međunarodni narko-kartel. To, i izjave da se plaše za sigurnost svojih obitelji, bili su razlog da nekoliko svjedoka u tom predmetu dobiju status zaštićenih, te da svjedoče pod pseudonimima - ističe izvor iz Tužiteljstva.

Bojadžić je optužen da je kao bivši zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" Armije RBiH počinio zločine u Jablanici. Tužiteljstvo ga tereti da je sudjelovao u zločinima nad civilima hrvatske nacionalnosti i pripadnicima HVO-a u ljeto 1993. godine u objektu Muzej "Bitka na Neretvi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud BiH na statusnoj konferenciji, održanoj u četvrtak, odlučio je da suđenje Bojadžiću počne 20. marta, dok će mu se u međuvremenu suditi i za zločine počinjene nad Hrvatima u Trusini.

Osim Bojadžića, za zločine u Trusini do sada su osumnjičeni i Zulfikar Ališpago, Rasema Handanović Zolja, Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović, Jusuf Hadžajlija, Nedžad Hodžić i Edin Džeko.

Handanovićeva i Džeko krajem prošle godine iz SAD su izručeni BiH. Handanovićeva je jedina koja je priznala zločine i pristala na suradnju s Tužiteljstvom.
Glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić nije želio reći je li prijetnja pripadniku osiguranja Budimirove prijavljena kao ni šta je istraga pokazala nakon napada na Edina Bijelića.

U Tužiteljstvu BiH "Glasu Srpske" neslužbeno je rečeno da dalja istraga u ovom predmetu vodi ka ratnim pripadnicima vojnog i političkog vrha RBiH.
Svjedočenje Handanovićeve o zločinima pripadnika Armije RBiH nad Hrvatima i Srbima u Konjicu i Jablanici najvjerojatnije će dovesti do tadašnjeg zapovjednika ARBiH Sefera Halilovića.

Vezani članci