Turistička zajednica angažirala privatne ‘utjerivače dugova’

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Istina, ja zakonski dugujem taj novac koji sam ranijih godina uplaćivao, ali prošlu nisam, jer sam zbog recesije imao druge prioritete − priča mi Baković.

− A tom sam neznancu u telefonskom razgovoru kazao da s nepoznatim ljudima ne želim razgovarati, te da u ovom slučaju nisu kompetentne privatne zaštitarske tvrtke, nego državne inspekcije. A čovjek me prijetećim glasom upozori kako mi je pametnije uplatiti dug nego imati neugodnosti. To sam doživio kao prijetnju, pa sam porazgovarao s nekoliko poslovnih ljudi u županiji. Kad su mi potvrdili da su i oni dobili slične prijetnje, odlučili smo o svemu obavijestiti policiju, odnosno županijskog ministra Filipa Zrnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

− To je zaista nedopustivo − kazao mi je ministar Filip Zrno.

Mi smo napravili uvid i o svemu izvijestili Tužiteljstvo. Zakon poznaje samo državne institucije koje su odgovorne za provođenje zakona i sankcije ako se ti zakoni krše. U ovom slučaju to su inspekcijske službe, a ne neke privatne zaštitarske tvrtke. Kao što novinarska etika nalaže, nazvao sam i Slavu Jukić, predsjednicu Turističke zajednice HB županije, za koju se drži da je angažirala privatne zaštitare za utjerivanje dugova.

− Kao prvo, oni jesu privatna tvrtka, ali nisu zaštitari, nego posrednici − nervozno me upozori Slava.

LRC inženjering pruža ovakve usluge u svim županijama. I sad se naši našli pametni. Zato i jesmo najnerazvijeniji uz Goražde. I nakon ove nepotrebno stvorene atmosfere, mi smo s njima raskinuli ugovor. Ali, morate znati da Turističkoj zajednici malo tko plaća zakonsku članarinu i boravišnu taksu. A naša inspekcija ništa ne radi. Samo primaju plaće i šuruju s našim dužnicima.

Od čega ćemo mi živjeti i raditi? Tu smo, dakle. BiH, napose Federacija, došla je do jedinstvenog modela naplaćivanja dugova državi preko privatnih zaštitara. To je neviđen način borbe protiv recesije i nezaposlenosti. Zaposliš inspektore, a njihov posao povjeri se privatnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, inspektora se nitko ne plaši. A kad priprijeti duboki glas ćelavog zaštitara, ima da umre govno u dužniku. A vlasnik LRC inženjeringa, posredničke, a ne zaštitarske tvrtke, zacijelo ima moćne zagovornike u vlasti. Slava veli da su ovih dana raspisali natječaj za još dva djelatnika.

O tome ću obavijestiti rodijaka Manju, upravo se vratio iz zatvora gdje je dotjerao liniju sa 150 na 120 kila. On bi svojim stasom i glasom mogao utjerati beha štedišama i dug Ljubljanske banke.

slobodna dalmacija

Vezani članci