Tijekom peticije ''Stop majorizaciji Hrvata u BiH'' prikupljeno 142,345 potpisa

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...a novinare Organizacijskog odbora za provedbu peticije, koju su od 10. do 25. veljače ove godine organizirale udruge branitelja Domovinskog rata zajedno s civilnim udrugama i organizacijama iz svih segmenata hrvatskog društva.


Na konferenciji je istaknuto kako su veliko zanimanje za potpisivanje peticije i broj prikupljenih potpisa pokazali svu ogorčenost nepovoljnom pozicijom Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, ali su i na najjasniji način pokazali i njegovu odlučnost da se suprotstavi daljnjem političkom marginaliziranju i ponižavanju Hrvata kao naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisi su se prikupljali u svim županijama i općinama BiH, a u prikupljanju Koordinaciji udruga pomagali su mladež i studenti. Tako je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji prikupljeno 42,582, Zapadnohercegovačkoj 22,146, Hercegbosanskoj 13,762, Srednjobosanskoj 28,437, Zeničkodobojskoj 11,708, Posavskoj 11,942, Tuzlanskoj 5203, Brčko distriku 3,668, Gradu Sarajevo 1760, Goraždu 57 i Bihaću 1080 potpisa.

Kako su istaknuli organizatori, cilj peticije bio je ukazati na neravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i na potrebu promjene Ustava i Izbornog zakona, a koje će dalje kroz povijest dati garanciju da će kroz Ustav i Izborni zakon Hrvati moći ostvariti svoja prava i na izborima birati svoje predstavnike

"Činjenicu da Hrvati kao najmalobrojniji i ratom prepolovljeni konstitutivni narod ni institucionalno ni stvarno nije jednakopravan s druga dva konstitutivna naroda, više nitko ozbiljan ni u BiH ni u međunarodnoj zajednici ne osporava.
Daytonskim mirovnim sporazumom BiH kao zemlja tri konstitutivna naroda je podijeljena na dva entiteta, Republiku Srpsku u kojoj dominiraju Srbi i Federaciju BiH u kojoj dominiraju Bošnjaci. Dakle Hrvati su već u startu dovedeni u lošiju poziciju u odnosu na druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Nametnutim odlukama visokih predstavnika u BiH, posebice Wolfganga Petricha te odredbama Izbornog zakona BiH pozicija Hrvata je dodatno, drastično pogoršana. Ovim se hrvatski narod kao konstitutivni narod obespravljuje i pretvara u nacionalnu manjinu.

Posljednji Opći izbori u BiH provedeni 3. listopada 2010. na kojima su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te nastojanja da se raznim manipulacijama pri formiranju izvršne vlasti u cijelosti izigra volja hrvatskih birača potvrđuju neravnopravnu poziciju Hrvata u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski narod ovo obespravljivanje više ne može podnositi niti za to bilo tko ima opravdanja", kazali su organizatori peticije te istaknuli kako je "to sve razlog, a i povod zbog čega smo pokrenuli inicijativu potpisivana peticije".

Na konferenciji su istaknuti i primjeri nejednakopravnosti i majorizacije Hrvata kao posljedice nepravednih ustavnih i nametnutih rješenja u BiH, a to su, uz ostalo nemogućnost etničkog glasovanja Hrvata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, većinski način odlučivanja u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije, većinski način odlučivanja u Vladi Federacije BiH i nepostojanje pozicija zamjenika ministara, minimalna popunjenost Hrvatima najvećeg broja ministarstava kako na razini Vijeća ministara BiH tako i u ministarstvima u Vladi Federacije BiH, kao i nametanje nedemokratskog Statuta Grada Mostara koji diskriminira hrvatske građane od izbora do predstavljanja u Gradskom vijeću.

Nepravednost Izbornog zakona BiH koji izravno doprinosi institucionalnoj i stvarnoj nejednakopravnosti Hrvata u BiH oslikava se, uz ostalo, kako je istaknuto na konferenciji, kroz nemogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata u BiH zbog manje brojnosti hrvatskih glasača i zlouporabe te činjenice od bošnjačkih političkih stranaka u BiH, kroz izbor nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH jer Hrvati nemaju nikakvog utjecaja na vanjsku politiku; kroz nepravedan izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH kao i izbor hrvatskih zastupnika u županijskim skupštinama bošnjačkim glasovima.

Istaknuto je kako su ovo, uz mnoge druge, samo najočitiji primjeri gdje se kroz nepravedna ustavna rješenja i Izborni zakon BiH na najgrublji način izigrava volja hrvatskog naroda i kasnijim nekorektnim i nedemokratskim političkim manipulacijama onemogućava stvarna i istinska jednakopravnost, što se nažalost provodi kroz institucije zakonodavne i izvršne vlasti u BiH na svim razinama.

"Očekujemo od svih relevantnih predstavnika međunarodne zajednice kako u BiH tako i izvan nje, ali i svih legitimnih političkih predstavnika bošnjačkog i srpskog naroda, da svojim djelovanjem pokažu kako uvažavaju volju hrvatskog naroda i da se zaustavi svaka daljnja majorizacija i grubo kršenje temeljnih ljudskih i kolektivnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Tražimo da se u najkraćem mogućem roku konstituira vlast od legitimno izabranih predstavnika sva tri konstitutivna naroda i građana BiH, jer samo ovako konstituirana vlast imala bi neophodan politički kapacitet na svim razinama vlasti kako bi se mogle provesti sve nužne reforme na europskom i euroatlantskom putu BiH, za koji je opredijeljen hrvatski narod.

 

Zahvaljujemo hrvatskom narodu, ali i pripadnicima bošnjačkog i srpskog naroda kao i svim drugim građanima BiH koji su potpisali peticiju, jer su svojim potpisom potvrdili ustavnu i istinsku nejednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH, ali su time dali i punu potporu našim nastojanjima da se zaustavi daljnja majorizacija Hrvata kao konstitutivnog i državotvornog naroda u BiH", istaknuli su organizatori na konferenciji za novinare.

(Fena)

Vezani članci