STAN NA DAN Inspekcija napisala kazne u iznosu od 30.200 KM

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Republička uprava za inspekcijske poslove RS u proteklom je mjesecu izvršila 233 kontrole s ciljem suzbijanja obavljanja neregistrirane djelatnosti pružanja usluga smještaja po principu "stan na dan" i izrekla novčane kazne u ukupnom iznosu od 30.200 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 43 slučaja utvrđeno je da osobe nisu uredno registrirale djelatnost, a oglasili su pružanje ovih usluga, zbog čega im je izrečena zabrana daljnjeg rada, kao i novčana kazna, priopćeno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove, prenosi Akta.ba.

Nepravilnosti i kod registriranih subjekata

Bilo je i slučajeva da su određene nepravilnosti utvrđene i kod registriranih subjekata, te su u ovim slučajevima naložene mjere za otklanjanje nepravilnosti i izricanje novčane kazne.

Iz Inspektorata su podsjetili da je ovaj vid iznajmljivanja smještaja od fizičkih osoba definiran Zakonom o ugostiteljstvu od 2017. godine.

"S obzirom na to da su stvorene zakonske pretpostavke za pružanje ovakvih vrsta usluga, želimo naglasiti da prioritetni cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire", navodi se u priopćenju.

Iz Inspektorata apeliraju na fizičke osobe koja pružaju ovu vrstu usluga ili planiraju početi s obavljanjem ove djelatnosti - da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu postupak legalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija će poduzimati sve raspoložive mjere kako bi suzbila neregistrirano obavljanje djelatnosti, koje predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obveze prema radnicima i državi.

Vezani članci