Sprema se nova BiH: Sve spremno za Dayton 2

Vidi originalni članak
Pišući kako mrcvarenje BiH i njezinih građana neće biti dugog vijeka, mostarska novina navodi kako će se u ožujku 2015. godina u Berlinu održati međunarodna konferencija o nužnim ustavnim promjenama i reformama da bi već idućeg mjeseca one bile usvojene u Parlamentu BiH.
Pripreme za međunarodnu konferenciju u Berlinu uvelike su odmakle, tvrdi Dnevni list i dodaje se kako su "lokomotivu promjena" izravno preuzeli SAD i Njemačka.

"Njihovi timovi pripremaju skup u ožujku iduće godine u Berlinu koji će biti isključivo operativnog karaktera. Na njemu će biti ‘izglancani' svi detalji ustavnih promjena i reformi kako bi država napokon stala na noge i skinula ‘daytonsku košulju"', navode novine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u Ukrajini, navodi se dalje, dodatno je učvrstila opredjeljenje Njemačke da se napokon riješi problem BiH i obvezu SAD-a završiti nezavršeni posao u BiH.

"Svakako da se i u ovoj pripremnoj fazi sa svih strana osvjetljava moguća uloga Rusije u raspletanju bh. čvora, pogotovo rusko protivljenje da BiH uđe u NATO savez. Međutim, ne očekuje se da bi Moskva mogla ozbiljnije utjecati da BiH i dalje luta i dubi na glavi", navode mostarske novine.

Međunarodnoj konferenciji u Berlinu iz BiH će nazočiti samo oni političari koji dobiju poziv na ime i prezime. Neimenovani izvori Dnevnog lista kažu da se i iz toga može puno razabrati - na neke aktualne političke i državne dužnosnike međunarodna zajednica više ne računa i ima svoju listu od sedam, osam političara za koje smatra da mogu BiH izvući iz provalije u kojoj je sada.

"Prema nekim informacijama, organizaciju međunarodne konferencije o BiH u ožujku iduće godine preuzeo je Institut za međunarodne studije (SAIS) Sveučilišta Johns Hopkins iz Washingtona. O koliko moćnoj ‘tvrtki' se radi, pokazuje podatak da je više od 30 nobelovaca vezano uz taj institut i sveučilište i da su njegove analize zapravo smjernice američkoj administraciji za poteze koje poduzima", navodi Dnevni list te dodaje kako njihov izvor tvrdi da, s obzirom na dosadašnja iskustva koja imaju s bh. vlastima, Washington i Berlin ništa ne prepuštaju slučaju.

Navodno će se promjene odnositi na izmjene Ustava BiH u smislu jačanja državnih institucija, odnosno uspostavu države koja će biti socijalna i u kojoj će biti pomireno građansko i nacionalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To u konačnici znači da BiH ima pet regija uspostavljenih po ekonomskim i geografskim kriterijima, jednog predsjednika, vladu umjesto Vijeća ministara i premijera države, zatim ukidanje diskriminacije onih koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, da ima državno ministarstvo poljoprivrede i državno ministarstvo obrazovanja. Također, inzistira se na hitnom formiranju državnog vrhovnog suda s obzirom da je BiH jedina zemlja na svijetu koja nema takvu pravosudnu instituciju. Sve to bi omogućilo da u iduće četiri godine bude napravljena prtina kako bi izbori 2018. bili održani po novim pravilima, a dvije godine kasnije da BiH postane članica Europske unije. U istom paketu su i krupne ekonomske reforme koje su opet nemoguće ako prije ne bude političkih i onih vezanih uz unutarnje ustrojstvo države", tvrdi Dnevni list pozivajući se na neimenovanog diplomatu.

Vezani članci