Slijedi rekordan egzodus ljudi 2013. 2018. 2020.

Vidi originalni članak

Razlog je i novi zakon o useljavanju u omiljenu državu radnika Njemačku, koji stupa na snagu 1. siječnja 2020. ,kada bi moglo otići 80 tisuća ljudi, što će biti rekordan egzodus, piše Večernji list BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenje jezika

- Dosad je sve oko odlazaka išlo na ruku Hrvatima iz BiH jer su imali putovnice Europske unije, ostalima je teže bilo doći do Njemačke, međutim, i te stvari bit će olakšane, a do 1. siječnja 2020. može se naučiti i jezik. Odlasci će se protegnuti, a 2020. bi mogla biti rekordna - govori nam jedan sveučilišni profesor s kojim smo podijelili mišljenje o ovoj temi.

Nakon blagdana krenut će novi blok radnika koji će sreću potražiti u inozemstvu. S trojicom koji odlaze ovih dana smo i razgovarali, a zanimljivo je da sva trojica ostavljaju posao. Jedan je bio vlasnik privatnog obrta.

- Kuću ostavljam poznanicima. Neću im naplaćivati, nego samo tražim da žive u njoj da me ne bi ništa neočekivano dočekalo, opljačkana kuća ili migranti. Sa suprugom se želim financijski stabilizirati i po povratku ovamo baviti se čime sam se i bavio, ali s nekom sigurnijom pozadinom i zajamčenom njemačkom mirovinom - govori nam sugovornik.

Dr. Tado Jurić, docent na Odjelu za povijest Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, objavio je knjigu o iseljavanju Hrvata u Njemačku. Nedavno je istaknuo kako je jedan od glavnih razloga iseljavanja s ovih prostora nepravda, a ne samo i isključivo siromaštvo. Istaknuo je i da se namjerno stvara ozračje koje pogoduje iseljavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuđe sunce toplije grije...

- Namjerno se plasira ideja da je tamo negdje ljepše i da tuđe sunce toplije grije. Namjerno se Njemačku prikazuje kao zemljom nade. Uopće se ne prikazuje druga strana medalje. Dobiva se poruka da su gubitnici oni koji ostaju, a pobjednici oni koji odlaze. Neki se i žele vratiti, ali se zbog straha od izrugivanja, ne usuđuju - kazao je, između ostalog, Jurić.

Vezani članci