SKB MOSTAR Dug premašio 90 milijuna, liječnici, sestre i ostalo osoblje rade kao na crno, nema uplate doprinosa

M. Jurić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ured za reviziju institucija FBiH obavio je reviziju poslovanja mostarske bolnice, iz koje je razvidno da bolnica duguje preko 90 milijuna maraka, a osim toga djelatnicima SKB-a ne uplaćuju se porezi i doprinosi. Praktično, dobivaju golu plaću, odnosno rade na crno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federalni revizori u izvješću o poslovanju bolnice utvrdili su mnoge nepravilnosti

"Zakonom o financijskom poslovanju propisani su rokovi izvršenja novčanih obaveza do 60 dana, izuzetno se može ugovoriti i duži rok, ali ne duži od 90 dana. Skrećemo pozornost da je menadžment bolnice izvršio procjenu sposobnosti bolnice da nastavi poslovati u vremenski neograničenom razdoblju i procijenio da postoji značajna neizvjesnost da će nastaviti neograničeno poslovati u narednom razdoblju. Osim konstatacija navedenih u bilješkama uz financijskae izvješća, ukazujemo na to da su kratkoročne obaveze bolnice na datum bilansa iznosile 177.981.772 KM, od čega se na obaveze prema dobavljačima odnosi 89.103.266 KM. Imajući u vidu da je tekuća imovina na 31. 12. 2022. godine iznosila 32.134.279 KM, bolnica tekućim sredstvima nije u mogućnosti blagovremeno izmirivati dospjele obaveze, niti se one izmiruju u rokovima utvrđenim članom 12. Zakona o financijskom poslovanju. Uzimajući u obzir značajna dugovanja temeljem obaveza prema dobavljačima, ističemo da Bolnica nije u mogućnosti servisirati ove obaveze, što direktno utječe na likvidnost bolnice", utvrdili su revizori. 

Nadalje navode da nije prezentirano da menadžment bolnice ima plan za ublažavanje učinka događaja i činjenica koje su objavljene u bilješkama uz financijska izvješća, niti su prezentirane planirane aktivnosti u narednom razdoblju na poduzimanju mjera štednje i racionalizacije poslovanja bolnice, odnosno program i plan saniranja dugova (osim financijske konsolidacije i restrukturiranja). "To ukazuje da bolnica nije osigurala provođenje redovnih mjera upravljanja rizikom likvidnosti i u vezi s tim postupala prema pravilima poslovno-financijske struke, u skladu s članom 6. Zakona o financijskom poslovanju. Osim toga, nije prezentirana dokumentacija koja bi potvrdila da su osnivači poduzimali 
konkretne aktivnosti na saniranju dugova i pokriću ostvarenih gubitaka, iako ih je direktor u prethodnom razdoblju informirao o teškom financijskom položaju bolnice", ističu dalje revizori. 

Poseban naglasak je na zaposlenicima bolnice, koji su ostavljeni u sivoj zoni, a dobivaju samo golu plaću. Uplata je tek nešto bilo, i to radnicima koji odlaze u mirovinu

"Bolnica već duži niz godina isplaćuje neto plaće bez uplate poreza i doprinosa, zbog čega su obaveze za porez i doprinose na 31. 12. 2022. godine iskazane u iznosu 81.072.942 KM, od čega se na obaveze za porez i doprinose za 2022. godinu odnosi 29.255.009 KM. Bolnica je tijekom 2022. godine izvršila obračun plaća, poreza i doprinosa, a isplaćene su samo neto plaće i porez na dohodak za razdoblje 1. 1. do 30. 11. 2022. godine. Neto plaće i porez na dohodak za prosinac 2022. godine isplaćeni su u siječnju 2023. godine. Isplata doprinosa u 2022. godini izvršena je u ukupnom iznosu od 7.791.012 KM i najvećim dijelom odnosi se na izmirenje obaveza za doprinose iz prethodnih godina u iznosu od 7.557.753 KM koji se isplaćuju zbog odlaska u mirovinu zaposlenika Bolnice, dok se manji dio odnosi na obaveze iz 2022. godine u iznosu od 233.259 KM (mirovinsko i invalidsko osiguranje od 62.790 KM, zdravstveno osiguranje od 165.633 KM i nezaposlenost od 4.836 KM", ističu revizori. 

SKB Mostar

Bolnica je 29. 11. 2022. godine i 1. 12. 2022. godine Županijskom Poreznom uredu Mostar dostavila molbu kojom se traži istovremeno zaključivanje dva sporazuma za plaćanje obaveza u ratama na period od 10 godina za dugovanja nastala zaključno sa 31. 12. 2021. godine i za dugovanja nastala u razdoblju 1. 1. do 31. 10. 2022. godine. Porezna uprava FBiH je 22. 3. 2023. godine donijela rješenje kojim se navedena molba odbija kao neutemeljena, a 7. 4. 2023. godine je dostavila opomenu kojom se bolnica poziva da u roku od 30 dana od prijema opomene izvrši uplatu svih dugovanja, odnosno u protivnom će Županijski porezni ured Mostar pokrenuti postupke prinudne naplate provođenjem svih mjera propisanih Zakonom o poreznoj upravi. Do okončanja revizije nemamo informaciju o tome da je Porezna uprava FBiH pokrenula postupak prinudne naplate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolnica u 2022. godini (kao ni u prethodnim godinama) uz isplate plaća zaposlenicima nije izmirivala obaveze za pripadajuće poreze i doprinose. To nije u skladu sa članom 11. Zakona o doprinosima i članom 23. Pravilnika o načinu obračunavanja i uplate doprinosa. Utvrđena je značajna razlika između stanja obaveza za poreze i doprinose iskazane u evidencijama Bolnice i evidencijama Porezne uprave FBiH (18.981.542 KM manje iskazane obaveze u evidencijama Bolnice)", zaključuju revizori donoseći preporuku da je uz isplatu plaća zaposlenicima obavezno vršiti uplatu pripadajućih poreza i doprinosa u skladu sa Zakonom o doprinosima i Pravilnikom o načinu obračunavanja i uplate 
doprinosa.

Uprava pak ne vidi u svome radu ništa sporno, a poslali su prilično nerazumljiv, spojen dopis, iz kojeg se nakon dužeg fokusiranja razaznaje da oni misle da je u bolnici sve u redu. 

SKB Mostar

SKB Mostar

Vezani članci