SIPA ISTRAŽUJE UDRUGU IZ SARAJEVA Izmišljali imena i izjave žrtava rata zbog stranih donacija

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Agencija za istragu i zaštitu BiH (SIPA) vodi istragu protiv Udruženja 'Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje' (TPOS) iz Sarajeva, za koje se sumnja da je u cilju pribavljanja donacijskih sredstava izmišljalo imena žrtava proteklog rata i njihove ispovijesti. Navodi se ovo, između ostalog, u odgovoru SIPA-e na zastupničko pitanje koje joj je uputio zastupnik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Milorad Kojić, prenosi Glas Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je u srpnju prošle godine zatražio odgovor od SIPA-e je li pokrenuta istraga kako bi se utvrdile zlopotrebe koje su se dogodile u ovom udruženju, a koje se odnosi na projekt 'Mapiranje logora i mjesta zatočenja 1992.-1995. u BiH'.

Unosili lažne podatke

Iz SIPA-e odgovaraju da su još ranije dobili informaciju o mogućim nezakonitim aktivnostima navedenog udruženja, koje je osnovano kao partnerska organizacija sa regionalnom komisijom za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim povredama ljudskih prava (REKOM), pod supervizijom Fonda za humanitarno pravo.

"U navedenoj informaciji je navedeno da je udruženje radilo na projektu 'Mapiranje logora i mjesta zatočenja 1992.-1995. u BiH' te da su, s ciljem utvrđivanja činjenica i prikupljanja informacija o mjestima zatočenja u razdoblju 1992.-1995. godine, obavljali razgovore sa osobama koje su bile zatočene tijekom proteklog rata", pojašnjava se u odgovoru SIPA-e upućenom Kojiću.

Iz SIPA dalje navode da je, također, u informaciji, koja im je dostavljena, navedeno da su predstavnici ovog udruženja sačinili upitnike – izjave sa neistinitim sadržajem, odnosno da su u upitnike unošeni lažni podaci za žrtve, kao i izmišljeni događaji o nasilnom zatvaranju i mučenju civila i ratnih zarobljenika u logorima, a da su ih umjesto žrtava potpisivali službenici udruženja s ciljem dobivanja novih materijalnih sredstava za TPOS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi provjere ovih informacija, službenici SIPA-e izvršili su provjere koje su potvrdile da su navodi iz informacije točni. Nakon toga, ostvarena je suradnja s nadležnim Županijskim tužiteljstvom u Sarajevu te je dalje postupano po uputstvima postupajućeg tužitelja", navode u SIPA.

Izdvojeno 230 upitnika

Dodaju da su u sklopu istrage saslušali određeni broj svjedoka koji su potvrdili saznanja o navedenim nezakonitim aktivnostima članova navedenog udruženja.

Nakon toga, svi sporni upitnici su izdvojeni i nisu korišteni u daljem radu i javnim publikacijama.

U SIPA-i kažu da je utvrđeno da je čak 230 upitnika – izjava sačinjeno, a da nisu obavljeni razgovori sa osobama koje su navedene u upitnicima – izjavama.

U odgovoru dostavljenom Kojiću iz SIPA-e navode da su podnijeli izvještaj Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu protiv odgovornih osoba iz udruženja zbog postojanja osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu 'zlouporaba položaja ili ovlasti'.

Istraga o ovom slučaju još traje

Udruge 'Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu' iz Banje Luke i 'Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje u BiH' iz Sarajeva su u svibnju 2013. godine započeli rad na projektu 'Mapiranje logora/mjesta zatočenja u BiH, 1992-1995', čiji je cilj da se empirijskim istraživanjem, u suradnji sa bivšim logorašima i udruženjima logoraša i korištenjem sudski utvrđenih činjenica, dokumentira postojanje logora, broj i imena ubijenih zatočenika i tortura koja je primjenjivana u logorima i drugim mjestima zatočenja.

U pripremnoj fazi, tijekom svibnja 2013. kreiran je upitnik za vođenje intervjua sa bivšim logorašima i prikupljanje podataka o logorima, zatvorima i drugim zatočeničkim objektima.

Nakon toga je formiran istraživački tim na čelu s koordinatorom projekta.

Zadatak tima u 2013. godini je bio da izradi ukupno 15 profila logora i drugih mjesta zatočenja do kraja 2013. godine.

Tijekom 2014. godine, istraživački tim je, na čelu s koordinatorom projekta, izradio još 150 profila logora i drugih mjesta zatočenja. Tijekom rada na projektu, istraživači su obavili 358 intervjua sa bivšim logorašima.

Vezani članci