Sefer Halilović tužio žrtvu zločina u Grabovici

Vidi originalni članak

On je Drežnjaka tužio zbog tvrdnji kako je na dan počinjenja masakra civila bio u selu Grabovica. Halilovićev tim je dostavio i presudu Haaškog tribunala kojom je on oslobođen optužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drežnjak je za Dnevni list kazao kako je ovo oblik pritiska na njega i udrugu koja godinama pokušava doći do istine i pokazati je domaćoj i svjetskoj javnosti te doznati sudbinu 17 civila za kojima se toliko godine još uvijek traga.

- Ovo je pokušaj zabrane iznošenja mišljenja, ovo je pritisak, jer u zadnje vrijeme sve više i više dokumenata i knjiga pokazuje što se događalo na ovom prostoru. Stoga bi se nadležne institucije konačno trebale ozbiljno uhvatiti u koštac s ovim slučajem, naglasio je Drežnjak.

Podsjetimo, pokolj u Grabovici je bio ratni zločin kojeg su počinili pripadnici Armije BiH (postrojbe "Crni labudovi") , kada su na okrutan način ubili 33 civila Hrvata.Počinjen je 7., 8. i 9. rujna 1993., u selu Grabovici kod Jablanice, u sjevernoj Hercegovini, za vrijeme osvajačke operacije Armije BiH "Neretva '93″. Cilj te operacije je bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna i Konjica do Neuma.

Prosjek godina ubijenih bio je 69. Najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala je četiri, a najstariji Marko Marić 87 godine.

Za zločin u Grabovici do sada su na domaćim sudovima osuđena petorica bivših pripadnika Armije BiH. Enesa Šakraka je Županijski sud u Sarajevu osudio na 10 godina zbog ubojstva Ljubice i Mladenke Zadro, a Mustafu Hotu na 9 godina zbog ubojstva Pere i Dragice Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski sud u Mostaru osudio je na po 13 godina Nihada Vlahovljaka, Harisa Rajkića i Seada Karagića zbog ubojstva troje članova obitelji Zadro i to Ivana, Matije i Mladena.

Za zločin u Grabovici sudilo se bivšem generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, no Haški sud oslobodio ga je optužbi za zapovjednu odgovornost, navevši u presudi: "vojna operacija Neretva 93. uopće nije postojala. General Halilovića teretilo se po zapovjednoj odgovornosti, budući da je bio obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera Armije BiH i što je bio glavni koordinator operacije "Neretva '93″, što je i sam naveo u svojoj knjizi „Lukava strategija".

hrsvijet.net

Vezani članci